Pijn na het sporten? Geen motivatie? Kies voor dit wondermiddel

Als je verwacht dat we in dit artikel een of ander wondermiddel gaan promoten, heb je het mis.

Herstellen van sporten met slaap

Er zijn helaas geen short cuts in de wereld van sport en gezondheid. Gelukkig zijn we gezegend met een middel dat magische veranderingen kan bewerkstelligen: rust. Het lichaam (en de geest) heeft namelijk het vermogen om autonoom te herstellen. Je hoeft er helemaal niks voor te doen. Letterlijk.

In onze gehaaste prestatiemaatschappij is ‘niks doen’ daarentegen nog niet zo makkelijk. We staan constant ‘aan’ en hebben collectief het idee dat we chronisch onderpresteren. Er is altijd wel iemand die meer doet dan jij of beter presteert, dus wat doe je: nog harder werken.

Met hard werken is natuurlijk niks mis, zolang daar rust tegenover staat. Zeker wanneer je regelmatig zware gewichten optilt (en neerzet) als hobby, is het essentieel om voldoende rust te pakken. Juist in rustperiodes herstelt spiermassa van de workout en worden de spieren voorbereid op een volgende krachtsessie. Wanneer je niet voldoende herstelt, kun je ook niet maximaal blijven presteren.

Herstellen van sporten met slaap

Zorg voor voldoende rust

Lichaam en geest zijn een geheel en reageren ook als één op stress en vermoeidheid. Beschouw je volledige systeem als een emmer die kan overlopen. Die emmer wordt gevuld met een stevige workout, maar ook een stressvolle kantoorbaan of het zorgen voor kinderen kan die emmer doen overlopen.

Zet slaap, minstens acht uur, daarom met stip op nummer één in je prioriteitenlijst wanneer je maximaal wil presteren in de sportschool. Ook bankhangen is een must wanneer je zwaar traint of je emmer op een andere manier laat vollopen.

Daarnaast is het belangrijk om je trainingsschema niet intensiever te maken dan aansluit op je leven. Iedereen heeft een emmer die kan overlopen en wanneer je werk-ontspanning-balans niet in verhouding is, zal geen persoon op aarde een te zwaar schema volhouden.

Wil je workout-regime niet van de grond komen? Heb je constant overal pijn? Loopt je hoofd over waardoor de motivatie om naar de sportschool te gaan volledig opdroogt? Kies dan voor dit fantastische wondermiddel dat je helemaal niks kost: rust.