Hier maak jij het vaakst ruzie over…

Over het bedienen van dit voorwerp lopen de gemoederen in Nederland hoog op.

Tweeduizend Nederlanders werd de vraag voorgelegd waarover bij hen thuis het vaakst ruzie werd gemaakt. Het verdelen van huishoudelijke taken en het al dan niet uitvoeren ervan, blijkt op nummer 1 te staan.

Opvallend: ‘de afstandsbediening’ is ook een onderwerp waarover nog regelmatig geruzied wordt. Voor ruim één op de negen Nederlanders is dit zelfs hét voornaamste twistpunt.

Ondanks, of juist door, alle televisieopties – van traditionele lineaire tv tot video-on-demand – blijkt ‘waar kijken we vanavond naar’ een bron van onvrede in menig huiskamer.

Stream

De toegenomen kijkopties lijken het er niet makkelijker op gemaakt te hebben. Vooral onder kijkers tussen de 18 en 30 jaar oud is de strijd om de afstandsbediening (of streamende smartphone) een hevige. Deze leeftijdsgroep is vaak meer geneigd om series en films on-demand te kijken, waardoor de keuzemogelijkheden exponentieel toenemen. Bijna 11% van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie voert thuis over dit thema de meeste discussies.

Vijftigers en zestigers, die vaak (nog) lineair kijken, ervaren minder keuzestress. Slechts 5,4% van hen noemt de afstandsbediening als meest frequente ruzie-onderwerp.

Hier wonen de grootste ruziezoekers

Op provinciaal niveau constateert Slimster ook interessante verschillen. In Limburg (12,5%) en Zeeland (11,5%) wordt er aanzienlijk meer gediscussieerd over de tv-keuze dan bijvoorbeeld in Utrecht (3,2%).

Dat lijkt los te staan van het al dan niet gebruikmaken van streamingdiensten. Zo heeft in Limburg de helft van de ondervraagden één of meerdere streamingabonnementen, in Zeeland en Utrecht is dit respectievelijk 58% en 60%.

Het onderzoek werd uitgevoerd door vergelijkingswebsite Slimster.nl 

Een andere bron van onvrede vind je hier.