Rykki C is terug en scoort meteen de zomerhit van 2024

Deze DJ was 35 jaar geleden de beste van Ibiza. Nu is hij terug. Met een bang!

disco ibiza
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Ooit was Ibiza een ander Ibiza dan wat het nu is. In de jaren zeventig en tachtig was het een hippie-eiland waar nauwelijks toeristen kwamen. Dat is nu wel even anders.

Ook in die decennia was Ibiza al een party-eiland, maar op veel kleinere schaal. Dat was zelfs nog voor de tijd dat Freddie Mercury en andere bekende popsterren zich er tegoed deden aan drugs, drank, seks en feesten.

De geweldig vrolijke Spaanse film Disco, Ibiza, Locomía (binnenkort te streamen) geeft een geweldig beeld van de sfeer op Ibiza in de late jaren tachtig. Deze film, onlangs in première gegaan op het Spaans Filmfestival, vertelt het verhaal van de Spaanse dans- en muziekgroep Locomia en hun wereldwijde succes. Dat succes ontstond op Ibiza in de legendarische club Ku (dat na 1995 verder ging onder de naam Privilege).

In Disco, Ibiza, Locomía is ook een rolletje weggegeld voor Rykki C, een van de beste en belangrijkste DJ’s op Ibiza in de jaren tachtig. Deze Spaanse DJ was met zijn eclectische sets z’n tijd ver vooruit.

Rykki C draaide, nog voor de housemuziek goed en wel in Chicago ontstond, al beats door soms twee platen tegelijk te draaien en het aantal BPM’s te verlagen c.q. te verhogen. Rykki C (zijn echte naam heeft hij altijd geheim weten te houden) was in die jaren een van de beste DJ’s, in ieder geval de beste DJ die Ibiza destijds kende. Zijn sets van soms wel acht uur achter elkaar waren iconisch.

Zelf hadden we het enorme geluk eenmaal een optreden van Rykki C in club Ku zelf te mogen bijwonen. Onvergetelijk. Helaas werd het steeds populairder wordende eiland hem wat te commercieel. Hij verdween van het podium.

Rykki besloot om een break te nemen. Hij verhuisde vanuit Ibiza Stad naar het rustige en afgelegen plaatsje Es Cubells. Daar draaide hij vlakbij San José af en toe nog wat laid back muziek voor de schaarse badgasten.

Het lekkerste eten op Ibiza vind je hier.

Hij ging zich bezighouden met spirituele en holististische geneeswijzen, vond zijn innerlijke rust, hielp Ramon Guiral met het opzetten van Café del Mar, en startte in het noorden van Ibiza een thalasso-therapie-centrum.

De pauze leidde tot een definitieve exit van Rykki C uit de dance scene. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan, kan want in corona-tijd begon Rykki ’s passie voor het schrijven van nummers weer op te borrelen. 

Deze week verscheen zijn eerste single na bijna 35 jaar. Se mi amigo is een onweerstaanbaar nummer dat recht uit het hart komt en die typische Ibiza-sound van Rykki C heeft. Het catchy en emotionele nummer heeft volgens Rykki als boodschap om meer met elkaar te verbinden.

Het nummer is wat ons betreft een enorme (zomer-)hit en de vintage video is ook te gek (je herkent ongetwijfeld scènes uit de eighties film Summer Lovers). Uno, dos, tres, vamos!

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie