De Sazerac zou zomaar de lekkerste cocktail kunnen zijn

Een fijn gebalanceerde cocktail die bij menig cocktail-kenner in de smaak valt.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

New Orleans staat bekend om zijn muziekculturen, koloniale architectuur en Sazerac cocktail. Over dat laatste ding willen we iets kwijt, want de Sazerac cocktail zou zo maar eens één van de lekkerste cocktails kunnen zijn. Het is een klassieke whiskycocktail, die afstamt van de Old Fashioned, maar net iets meer gelaagdheid heeft dankzij een extra ingrediënt. Nu de Old Fashioned goed en wel is ingeburgerd in menig cocktailbar, wordt het tijd voor de (her)opkomst van de Sazerac.

In de Sazerac cocktail wordt Peychaud bitter gedruppeld. Deze bitter is in 1838 bedacht door apotheker Antoine Amédie Peychaud. Kruidenbitters zijn vaak – zoals de naam doet vermoeden – bitter van smaak en geven een cocktail smaakbalans. Zo worden er in de welbekende Dark ’n Stormy cocktail één à twee druppels Angostura bitters gedoseerd, om het zoete van het gemberbier te onderdrukken.

Belangrijk is om bij de Sazerac de Peychaud bitters te gebruiken (en niet de Angostura bitters, die je ongetwijfeld al hebt staan in je thuiscocktailbar). Peychaud is een wat lichtere en zoetere kruidenbitter, met tonen van kers, sinaasappel en zoethout. Al met al maakt het geheel tot een fijn gebalanceerde cocktail, die bij menig cocktail-kenner goed in de smaak zal vallen.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier. 

Sazerac cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Sazerac cocktail:

  • IJsblokjes
  • Herbsaint likeur of Absinth (om het glas mee te coaten)
  • 1 suikerklontje
  • 40 ml Rye Whisky, zoals Rittenhouse of Old Overholt
  • 3 druppels Peychaud bitter
  • Citroenschil (ter garnering)

Bereidingswijze

Laat een Old Fashioned-glas koud worden door het te vullen met ijs of het kort in de vriezer te leggen. Roer ondertussen in een mixing glas, dat tot 3/4 gevuld is met ijsklonten, de whisky en Peychaud bitter tot een koud geheel. Voeg een paar druppels Herbsaint of Absinth toe aan het gekoelde Old Fashioned-glas en draai het glas tot de zijkanten zijn gecoat met de drank. Deponeer de overtallige drank uit het glas. Strain de inhoud van het mixing glas in het Old Fashioned-glas en draai de citroenschil in een ’twist’. Leg de schil op de rand van het glas (niet ín het glas). Cheers!

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder