Nieuw walhalla voor horloge aficionado’s in Eindhoven

Schaap en Citroen opent een ‘watch only’ boutique in het zuiden.

Voor de tweede keer opent Schaap en Citroen Juweliers haar deuren in Eindhoven. Dit keer met een nieuwe boutique puur en alleen voor horloges. ModMod was deze week bij de opening van de Watch Boutique aan de Demer 48 in Eindhoven.

Het concept is zowel eenvoudig als onweerstaanbaar. Als je tenminste de ‘afwijking’ hebt voor mechanische horloges, zoals wij die hebben. De nieuwe boutique bestaat compleet uit zogenaamde brand corners, totaal ingericht met de look & feel van elk afzonderlijk merk.

Je vindt er Cartier, Tudor, IWC Schaffhausen, Omega, Panerai, Hublot en TAG Heuer. Breitling wordt vertegenwoordigd in de vorm van een Breitling bar. Maar ook vaste waarden als Chopard en Longines zijn verkrijgbaar. Maar ook één van de meest interessante (relatieve) nieuwkomers op mechanisch gebied de laatste jaren: Chanel.

Juweliershuis

Wanneer het juwelen en horloges betreft, dan was juweliershuis Schaap en Citroen altijd al dé naam. Niet voor niets was dit het juweliershuis waar begin jaren 50 voor het eerst Rolex in Nederland mocht worden verkocht.

Of beter gezegd was dat bij juwelier Maurits Schaap. Voor het eerst kwam de naam Schaap en Citroen in 1971 samen. De oorsprong ligt echter bij Moses Schaap die in 1888 zijn bestaan als rondreizend verkoper van sieraden stopt en zich in Utrecht vestigt aan de Steenweg. In diezelfde straat, de bakermat van het juweliershuis, vinden we Schaap en Citroen 130 jaar later nog steeds.

Eind jaren 30 zetten de zonen het werk voort, inmiddels met nog een winkel aan het Haagse Noordeinde. Zoon Jo biedt daar – volgens een advertentie uit die tijd – ‘geschenken aan van een blijvende waarde’. Na de Tweede Wereldoorlog pakt de familie Schaap de draad weer op en beginnen ze met de verkoop van Rolex. Sindsdien is het Zwitserse huis onlosmakelijk met de Nederlandse juwelier verbonden.

Het merk krijgt aan de Demer 43 trouwens een exclusieve Rolex Espace als het huidige Schaap en Citroen juweliershuis in Eindhoven deze zomer haar deuren weer opent na een verbouwing.

Workshops

In 1969 start het begin van Schaap en Citroen Juweliers zoals we dat nu kennen. De Amsterdamse juwelier Sander van Gelder neemt Juwelier Schaap over in Utrecht en Juwelier Citroen in Amsterdam en de naam gaat verder als Schaap Citroen van Gelder.

In 1975 treedt Van Gelder terug en een jaar later wordt de naam ‘Schaap en Citroen’. In de daaropvolgende decennia werd het juweliershuis onderdeel van een retailorganisatie, maar in 2009 stond de gerenommeerde Maastrichtse juwelier Leon Martens op om van Schaap en Citroen weer een echt familiebedrijf te maken.

Ook absoluut de moeite waard om in de gaten te houden in de nieuwe Watch Boutique is een aparte salon waar regelmatig watchmaking workshops worden georganiseerd door de aanwezige horlogemerken. De manier om het ambacht en de vakmanschap te waarderen én te begrijpen.

De Schaap en Citroen Watch Boutique vind je aan de Demer 48 in Eindhoven.