Scheer je eens met historisch erfgoed

Scheerzeep is een stuk authentieker dan gel uit een spuitbus. Zeker als je kiest voor een zeeptablet met een rijke geschiedenis. Zoals deze drie!

Sabonete para barbear – Portugal 1936: Claus Porto

Ferdinand Claus richtte in 1887 met een compagnon een bedrijf op dat zepen ging produceren. De naam ervan werd Claus Porto, in hetzelfde Portugese Porto waren ze ook gevestigd. Ferdinand gaat niet met de orginaliteitsprijs aan de haal, dat mag duidelijk zijn.

In 1936 kwamen ze met een mannenscheerlijn: Musgo Real. Daarin vind je de inmiddels befaamde scheerzeep maar ook – hallo seventies! – een soap-on-a-rope. Alle producten werden en worden nog altijd vervaardigd met natuurlijke ingrediënten uit de omgeving van Porto.

De Classic Scheerzeep ruikt subtiel, maar opwekkend naar houtnoten. Deze sabonete para barbear bevat onder meer lanoline en glycerine. Bestanddelen die niet alleen voor een romig scheerschuim zorgen, maar ook je mesje met een minimum aan weerstand over je kaken laten glijden.

For what it is worth: Johnny Depp is fan.

Sapone di barba – Italië 1948: Proraso

Het was Piero, de zoon van grondlegger Ludovico Martelli, die in 1948 een crème ontwikkelde om de mannenhuid voor te bereiden op het scheren: Proraso. Pro raso – capiche?

Een instant succes mede omdat de Martelli’s nauw samenwerkten met barbiers. En nog altijd is Proraso een vaste waarde bij barbershops wereldwijd.

De producten worden dan ook nog steeds op authentieke wijze gemaakt in Florence. Bijzonder: ze laten de zeep vijf tot tien dagen rusten voor de verwerking. Het schuim dat de zeep oplevert wordt daardoor extra rijk en stevig.

Kenmerkend voor Proraso Green is de sterke menthol- en eucalyptusgeur die je fris en energiek de badkamer uit laat stuiteren.

Rasierseife – Duitsland 1951: Tabac Original

In de jaren zestig en zeventig vond je het merk in zo’n beetje iedere Nederlandse badkamer: Tabac Orginal, de scheer- en verzorgingslijn voor mannen die in 1951 door het Duitse Mäurer & Wirtz werd gelanceerd.

De grote wereldwijde doorbraak kwam toen Amerikaanse soldaten die in Duitsland gelegerd waren, de zeep en aftershave mee naar huis namen.

De krachtige geur geeft je

’s Ochtends een kickstart

Het is vooral de kenmerkende, krachtige geur met houtnoten, musk en amber die je ’s ochtends een kickstart bezorgt. Mäurer & Wirtz waren zo verstandig om nagenoeg niet aan de geur te gaan sleutelen. Ook fijn is dat je met de scheerzeep maanden doet!