Sixties klassieker met een twist

In 1963 zag het allereerste Seiko 5 sporthorloge het levenslicht. Seiko’s nieuwe lichting is een must.

Als je een horlogeliefhebber bent en je hebt de ruimte voor nog een horloge ‘voor erbij’, dan moet je deze collectie even doornemen. De Seiko was een horloge dat op veel enthousiasme kon rekenen en nu, vijftig jaar later, is de Seiko 5 Sports terug. Gestoken in een nieuw jasje kan een nieuwe generatie ook kennismaken met deze ware klassieker. 

Op welk punt je ook zit van je horloge-fascinatie, bijna iedereen heeft wel eens een Seiko gehad. Of heeft deze nog steeds. De geschiedenis van Seiko gaat terug tot eind 19e eeuw. Tot 1881 om precies te zijn, toen richtte Kintaro Hattori het bedrijf op dat we nu als Seiko kennen.

De Japanner had een vurige ambitie voor innovatie. Gedreven door zijn passie opende hij de eerste fabriek, toen nog opererend onder de naam Seikosha. Een naam dat vrij vertaald ‘huis van perfectie’ betekent. En inderdaad: de passie voor kwaliteit en de focus op perfectie zit in het DNA van Seiko. 

Zo maakten ze vanaf het allereerste begin elk onderdeel van de horloges zelf. En die traditie wordt nog steeds gevolgd, inmiddels onder het presidentschap van Hattori’s achterkleinzoon. Veel horloges van het merk zijn klassiekers geworden en staan in aanzien bij zowel de kenner als de enthousiasteling.

Essentiële kenmerken

Het horloge werd ontworpen voor een groeiende groep mannen en vrouwen die op zoek was naar een horloge dat ook tijdens het sporten betrouwbaar was. De ‘5’ in de naam stond voor de belofte dat ieder uurwerk voorzien was van vijf essentiële kenmerken: een automatisch uurwerk, een dag-datum display, waterbestendigheid, een duurzame kast en band én een verzonken/beschermde kroon.

Dit in combinatie met ook nog eens een nieuwe veer en een shock proof-systeem maakte het horloge in die tijd onderscheidend in uiterlijk en prestaties. De Seiko 5 Sports volgde in 1968 en heeft zich in de jaren daarna bewezen als een betrouwbaar en duurzaam horloge en dat ook nog eens voor een betaalbare prijs.

5-lijnen

De vijf essentiële kenmerken zijn behouden, maar het uiterlijk heeft een metamorfose ondergaan sinds de Seiko 5 Sports in 2019 opnieuw werd gepresenteerd. Volop keuze om het horloge naar ieders wensen te personaliseren. 

Zo kun je de banden eenvoudig verwisselen en zijn deze verkrijgbaar in zowel in staal, nylon als rubber. Ook is de stalen kast verkrijgbaar in verschillende kleuren door middel van een aantal coatings. Je kunt ze krijgen van zwart engrijs tot roségoud en zelfs olijfgroen. Recentelijk is de GMT-uitvoering zeker de moeite waard. Ook prima qua prijs, want een GMT voor €470 is bescheiden te noemen.

Update

Eveneens in een nieuw jasje gestoken is het logo. Zo zijn de letter ‘S’ van sport en het nummer ‘5’ samengesmolten in een nieuw design. Ook hebben de horloges een pijlvormige minutenwijzer gekregen, hebben ze typerende urenmarkeringen en een roterende lunette.

Wat in 1963 al het geval was en tegenwoordig nog steeds, is de betaalbaarheid van deze lijn. Zo is de Seiko 5 Sports al te koop vanaf €270 euro. Dat maakt het een ideaal instaphorloge voor nieuwkomers, maar ook absoluut een erg leuk horloge ‘voor erbij’ voor de doorgewinterde horlogekenner die gevoel heeft voor prijs, kwaliteit én historie.