Gaat dat zien: Seks in het museum

Van Heilige Plicht tussen man en vrouw tot seksuele vrijheid en het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Entertainment
Dexter Morgan is back in business
Door Redactie
Entertainment
Kies je favoriete filmkapsel (deel 1)
Door Arno Kantelberg

Wist je dat een Joodse echtgenoot verplicht is om zijn vrouw seksueel te bevredigen? Vroege rabbijnen hielden zich al bezig met seksueel genot en benadrukten dat seks kan bijdragen aan ‘vrede in huis’. Wijze gasten!

De tentoonstelling Sex: Jewish Positions toont de veelzijdige, verrassende en vaak tegenstrijdige betekenissen van seksualiteit in de Joodse traditie en cultuur.  

In een fijne mix van traditionele Joodse voorwerpen en hedendaagse kunst en fotografie laat de expositie zien dat het Jodendom niet één uniforme en uitsluitend religieuze cultuur is. Hedendaags Jodendom bestaat uit vele subgroepen en individuen, zowel religieus als seculier, met steeds veranderende manieren van denken en leven – ook over seks.

De tentoonstelling is gedeeld in vier thema’s: Seksualiteit & Samenleving, Plicht & Plezier, Verlangen & Controle en Erotiek & het Goddelijke. Ieder thema toont een waaier aan Joodse perspectieven op seks en seksualiteit – van religie en rite tot kunst en populaire cultuur.

Seksualiteit & Samenleving

Seks is altijd omgeven door taboes. Elke samenleving bepaalt wat aanvaardbaar is en wat niet, maar regels worden ook opgerekt. Zelfs binnen de Bijbel bestaat ambivalentie rond zaken als incest, buitenechtelijke seks en interculturele seksuele relaties.

Beroemde, vaak Joodse, seksuologen als Sigmund Freud en Magnus Hirschfeld maakten de weg vrij voor seksuele emancipatie en nieuwe vormen van seksuele identiteit. Politieke bewegingen als het feminisme en het nationalisme gaven ook Joden de mogelijkheid om nieuwe groepsidentiteiten te ontwikkelen. Diverse Joodse kunstenaars namen seksuele identiteit en genderidentiteit als onderwerp van hun werk. Met hun levens en werk stellen zij sociale normen ter discussie en bieden nieuwe vormen van zelfexpressie

Nechama Golan Sefer Nashim- Book of Women 2000

Plicht & Plezier

De traditionele Joodse wetten zijn duidelijk: seks is een religieuze, zelfs geheiligde plicht die het voortbestaan van de mensheid waarborgt en is alleen toegestaan binnen een heteroseksueel huwelijk. Maar de vroege rabbijnen hielden zich ook al bezig met seksueel genot. Ze benadrukten dat seks kan bijdragen aan ‘vrede in huis’ en een Joodse echtgenoot is verplicht om zijn vrouw seksueel te bevredigen, ook als zij geen kinderen (meer) kunnen krijgen. Feminisme, de LHBTQ+ beweging en de veranderende maatschappij droegen bij aan nieuwe interpretaties van de Joodse wetten. Huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en seksuele vrijheid maken ook deel uit van hedendaags Joods leven.

Benyamin Reich Untitled from series Divine connection 2000. Photograph courtesy of the artist © Benyamin Reich Berlin

Verlangen & Controle

In het traditionele Jodendom wordt seks strikt gereguleerd. Zo moeten mannen hun verlangens beheersen en voor het juiste gebruiken: seks binnen het huwelijk en het krijgen van kinderen. Mannelijke zelfbevrediging wordt als ‘zaadverspilling’ gezien. Ook is seks alleen toegestaan buiten de menstruatiecyclus. Voor sommige stellen houdt dit de passie juist levend, anderen vinden dat het hun verlangens in de weg staat. Met name feministische en queer Joden laten zien dat seksuele bevrijding en Jodendom ook prima kunnen samengaan.

De Nederlandse organisatie Sjalhomo, opgericht in 1979, streed voor acceptatie van homoseksualiteit binnen Joodse gemeenschappen en creëerde ruimte voor homo’s om hun Joodse identiteit ten volle te beleven.

Leden van Sjalhomo Jenny Wesly. Foto ca.1980 © Collectie Joods Museum.

Erotiek & het Goddelijke

De oude rabbijnen waren het over één ding eens: seks is een goddelijk geschenk, dus seksuele onthouding is verboden. Vooral op de sjabbat geldt seks als een heilige daad. Joodse mystici schreven de menselijke seksualiteit zelfs goddelijke, kosmische krachten toe. De band tussen God en het Joodse volk wordt als een liefdesrelatie beschreven. Dit komt tot uitdrukking in erotisch taalgebruik en zintuiglijke handelingen in teksten, gebeden en rituelen. Zo gaat men vol toewijding met de Torarol om en staat het beroemde Bijbelse Hooglied vol met erotische getinte poëzie. Van het laatste maakte de Amerikaanse kunstenaar Judy Chicago hedendaagse, feministische verbeeldingen.

Joods Orthodox Eros G.L.H 1976 – Israël 2010

Hedendaagse stemmen

Het Jodendom verandert voortdurend. Er komen steeds nieuwe stemmen bij, ook stemmen die ooit als onacceptabel werden beschouwd. Door de oude bronnen met een moderne blik te bekijken komen ideeën over vroegere seksuele normen ter discussie te staan.

Speciaal voor de tentoonstelling creëerde de Israëlische kunstenaar Noa Snir een kleurige serie van tien werken getiteld Episoden uit de Babylonische Talmoed waarin ze vanuit hedendaags perspectief op bekende en minder bekende passages over seks in de Talmoed reageert.

Noa Snir-Episodes from thr Babylonian Talmud. Berlin 2023

In het Kunstkabinet van het Joods Museum is ook de installatie Tumtum te zien van de Israëlische kunstenaar Gil Yefman (1979). ‘Tumtum’ is de benaming van vroege rabbijnen voor mensen wiens genitaliën verborgen of ambigu waren. Met zijn uitbundige overvloed aan lichaamsdelen, brengt Yefman een ode aan het non-binaire en wijst hij starre afbakeningen van seks en gender af.

Praktisch

De expositie Sex: Jewish Positions is nog tot 25 mei te zien in het Joods Museum in Amsterdam. Meer info vind je hier. Dorst gekregen van zoveel liefde? Hier kun je terecht!

Entertainment
Dexter Morgan is back in business
Door Redactie
Entertainment
Kies je favoriete filmkapsel (deel 1)
Door Arno Kantelberg