De populariteit (en verkoop) van smartwatches is de afgelopen jaren stevig gegroeid, zeker nu ze zich hebben ontwikkeld van stijl-experiment tot nuttige fitness- c.q. gezondheidshulp. Kijk om je heen en je ziet veel mensen een fitnessband, smartwatch of Oura-ring dragen, en niet alleen om hun dagelijkse stappen te meten, maar ook hun slaappatroon, hartslag en bloeddruk.
Maar hier zit hem de kneep: hoewel smartwatches andere functies hebben dan traditionele horloges, zijn ze in één opzicht precies hetzelfde; hun fundamentele functie is om de wereld iets te vertellen over de drager. Dat geldt voor een Rolex, een Patek Philippe, een Swatch én een Apple Watch. Ze maken allemaal deel uit van de zogenaamde semiologie van de pols. Bijvoorbeeld:
- Succes en ambitie (Rolex)
- Bravoure (Audemars Piguet)
- Stille luxe (Patek Philippe)
- Emotionele waarde (een erfstuk)
- Focus op gezondheid en data (smartwatch)
Ook de keuze voor nieuw of vintage, het materiaal (staal, goud, leer) en zelfs de band (Hermès vs. plastic) draagt bij aan de boodschap. Maar de kern blijft hetzelfde: elk horloge is een uiting van je waarden en hoe je in het leven staat.
Hebben sporthorloges nut (als je af wilt vallen)?
Misschien is dat waarom veel mensen zowel een smartwatch als een klassiek horloge hebben – of, afhankelijk van budget, een hele collectie. Er was zelfs even een trend van dubbel dragen, dus met een klassiek horloge aan de ene pols en een smartwatch aan de andere. Maar tegenwoordig lijkt het meer te draaien om de juiste keuze voor het juiste moment. Want een horloge vertelt veel meer dan alleen de tijd. Het vertelt jouw verhaal.