Hair Power: de seventies bands met het beste haar

In de eerste helft van de jaren zeventig kon je bos niet vol genoeg zijn. Deze vijf groepen hebben hun haarzakjes geen strobreed in de weg gelegd.

The Sweet

Begin jaren zeventig maakte The Sweet typische bubbelgum-pop met hits in Nederland als ‘Funny, Funny’, ‘Poppa Joe’, ‘Wig Wam Bam’ en ‘Block Buster’. Avro’s Toppop was niet compleet als The Sweet niet was geweest.

Na verloop van tijd stapten ze over op de glamrock, inclusief wild haar, zware make-up, glittersteentjes op het gezicht en met hits als ‘Fox On The Run’. De band heeft internationaal vele singlesuccessen gekend, maar de albumverkoop bleef altijd ver achter. Zanger Brian Connolly stierf op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverproblemen, toegeschreven aan een chronisch alcoholprobleem.

Status Quo

Weinig volume, maar wel een indrukkende lengte: dat vat de haardracht van Francis Rossi en Rick Parfit, de frontmannen van de Britse rockband Status Quo het beste samen. Status Quo heeft meer dan zestig (!) hits in het Verenigd Koninkrijk behaald, meer dan welke andere rockband ook. In Nederland waren ‘Roll Over Lay Down’ en ‘Down, Down’ grote hits. De band brak – ondanks fanatiek haargewapper en weinig akkoorden – nooit door in de Verenigde Staten. In de jaren tachtig had Status Quo nog een bloedeloze hit met ‘In The Army Now’, geschreven door het Nederlandse duo Bolland & Bolland.

Led Zeppelin

De groep werd in 1968 door gitarist Jimmy Page in Engeland opgericht. Naast Page bestond Led Zeppelin uit onder meer zanger Robert Plant. Het bekendste nummer van Led Zeppelin is ‘Stairway to Heaven’, een nummer dat – gek genoeg – nooit op single werd uitgebracht. De band heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, opmerkelijk omdat de groep maar zo’n tien jaar bestond en bovendien geen hits afleverde. Geheel indachtig de mores van die tijd, gaf Plant, net als de rest van de band, alle ruimte aan zijn haarfollikels.

The Rubettes

De eerste hit van deze typische teenyboppers was meteen hun grootste. ‘Sugar Baby Love’ stond op nummer een in de zomer van 1974.  Bizar: de zanger met de opvallende falset stem die het lied had ingezongen, had de band al verlaten voor het nummer uitkwam. De Rubettes droegen pakken met uitlopende pijpen en brede revers, met het shirt rijkelijk opengeknoopt zodat er zicht werd geboden op een gouden kettinkje met sterrenbeeldhanger. Na het uiteenvallen van de band bleek er onderling bar weinig Sugar Baby Love over: er toeren nu drie Rubettes door de UK: ‘The Rubettes feat. Alan Williams’, een ‘The Rubettes feat. Bill Hurd’ en ‘The Rubettes feat. John, Mick & Steve’.Wat haar betreft: laten we het erop houden dat de Rubettes de achterkant van hun nek graag warm hielden.

Queen

Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen één van de succesvolste rockbands in de geschiedenis. Naar schatting hebben ze 300 miljoen albums verkocht. Frontman Freddy Mercury begon in 1970 bij de band met een weelderige bos, maar naarmate het succes toenam, werd zijn snor groter, maar zijn coupe korter. Dat volumetekort in de band werd met verve gecompenseerd door gitarist Brain May (links) die ook in 2022 zijn haar nog laat dansen. Freddy Mercury overleed in 1991.