Shift Happens verovert Kickstarter

Koffietafelboeken kunnen best niche zijn. Shift Happens voert dit door tot in het extreme met een focus op: het toetsenbord.

Het toetsenbord is tenslotte een stuk technologie dat weinig is veranderd naarmate de technologie is verbeterd. In de loop van de decennia zijn er slechts enkele symbolen geïntroduceerd. Kennelijk bestaat er een historische fascinatie voor iets dat bijna iedereen dagelijks gebruikt. De in Chicago gevestigde ontwerper en schrijver Marcin Wichary introduceert een nieuw boek van 1.200 pagina’s over de 150-jarige geschiedenis.

Wichary wilde de geschiedenis achterhalen van een object dat niet alleen onmisbaar werd bij de uitvinding van computers, maar natuurlijk al aanwezig was in de eerste typemachines. Een zevenjarig onderzoek waar hij 1.300 foto’s verzamelde – onder meer van zeer zeldzame stukken – en kamers vol aan documentatie.

Het resultaat is een mix tussen heimwee naar de analoge wereld van toen en toetsenborden anno nu. Daarnaast is het voor liefhebbers geen straf om te kijken naar cultobjecten zoals het IBM Model M-toetsenbord, de Underwood No. 5 uit 1901 of het prachtige ontwerp van de Olivetti Praxis 48.

Het is niet verwonderlijk dat Shift Happens zijn Kickstarter-doel van $150.000 absoluut verpulverde, met op dit moment een opbrengst van al $560.000. De tweedelige hommage met slipcase pre-order je voor $150 (ca. €140) en ontvang je in oktober.

Shift Happens is opgesplitst in twee enorme delen en heeft naast paginagrote foto’s, ook tal van verhalen en anekdotes over het toetsenbord. Waaronder Sovjetagenten die Amerikaanse toetsaanslagen afluisterden en Margaret Longley die de kunst van blind typen perfectioneerde. In totaal zijn er 42 hoofdstukken en precies 1.126 pagina’s in kleur om doorheen te bladeren, een bijbel over Wichary’s obsessie.

Beeld: Marcin Wichary