Motor City’s Shinola laat zien dat ambacht nog levend is in Detroit

De Shinola Detroit Mechanic, Americana in optima forma. Met een Zwitsers hart, gebouwd in Detroit.

Shinola startte in 2011 als een manier om ambacht weer terug te brengen naar Detroit. De stad die ooit bekend stond als Motor City en het hart van de Amerikaanse auto-industrie. Sindsdien volgde een keur aan quartz- en later automatische uurwerken, maar nu ook een eerste handgewonden uurwerk.

De Shinola Detroit Mechanic is een indrukwekkend nieuw horloge van een merk dat sinds 2011 is uitgegroeid tot een lifestyle merk met lederwaren, accessoires en juwelen.

Old School

Horloges blijven ze omarmen, en dan vooral het aanhoudende enthousiasme voor traditionele mechanische modellen. Zelfs in dit huidige tijdperk van smartphones en wearables die in staat zijn om de gebruiker de tijd met perfecte precisie te vertellen. Toch zijn old school horloges niet alleen een modieus accessoire, maar helpen ze ons geaard te houden op een manier die moderne technologie niet kan. Althans, volgens Shinola. Al gaan wij er ook best in mee, zij het zonder de marketing speak.

Het nieuwste uurwerk, dat zijn naam ontleent aan de schilders die de comic-achtige reclameborden maakten in de VS, lang voordat ze konden worden gedrukt zoals ze nu zijn.

Mechanic

Evenzo grijpt het horloge zelf terug naar een relatief klassieke stijl. Ondanks de levendige lay-outs van de drie kleuropties, is de Mechanic een met de hand opgewonden uurwerk, wat betekent dat als je het in Zwitserland gemaakte uurwerk niet elke dag of twee handmatig opwindt, de gangreserve leegraakt.

De 40mm gepolijste roestvrijstalen kussenvormige kast haalt zijn kracht namelijk uit een Zwitsers Sellita SW210-1-uurwerk dat goed is voor 42 uur gangreserve. Aan de andere kant wordt het uurwerk volledig weergegeven via de zichtbodem. Eén die verrassend indrukwekkend is afgewerkt voor een horloge in deze klasse.

Verkrijgbaar met een zwarte, crème of groene wijzerplaat – elk met een bijpassende lederen band en een ander kleurenschema voor de cijfers en wijzers. De Shinola Mechanic is nu verkrijgbaar voor €1.750.