Neem ’s een shotje collageen: daar knapt een mens van op!

Na een bepaalde leeftijd maak je minder collageen aan. Hállo ouwe kop! Hulp is er in de vorm van poeders en drankjes.

Bij een bezoek aan de drogist of parfumerie blijkt dat je niet meer om collageen heen kunt. Het zit in crèmes, shampoos… waarin eigenlijk niet? Het is er ook als voedingssupplement. Door extra collageen te slikken zou de eigen aanmaak van collageen een boost krijgen en je huid al snel aan stevigheid winnen.

Even een biologielesje: Collageen kun je zien als het cement dat je lichaam en je huid bij elkaar houdt. Je maakt het zelf aan. Dat doe je door eiwitten die je via voeding binnenkrijgt af te breken tot aminozuren. Dit zijn de bouwsteentjes waarmee lichaamseiwit, zoals collageen, vervolgens weer wordt opgebouwd.

Door gezond en gevarieerd te eten, de zon te vermijden en niet te roken zorg je ervoor dat je lijf in staat is om collageen op een natuurlijke manier aan te maken. Maar na een bepaalde leeftijd neemt die aanmaak toch af. Moeder Natuur kan een bitch zijn.

Rund of vis?

Maar hulp is er dus (ook) in de vorm van voedingssupplementen, zowel vloeibaar als in poedervorm. Verwerkt wordt rundercollageen, een restproduct van de vleesindustrie. Er zijn ook supplementen die viscollageen bevatten. Dit wordt gewonnen uit de huid, graten en botten. Supplementen zijn niet goedkoop en je moet ze blijven innemen om het resultaat te behouden.

Dit zijn vijf populaire supplementen:

Holland & Barrett heeft een vloeibaar collageen complex. Verwerkt wordt rundercollageen en ook vitamine C is toegevoegd. Iedere ochtend neem je een collageen shotje. De sinaasappelsmaak is nogal zoet. Dertig buisjes kosten €45.

RevitalTrax gebruikt collageenpoeder dat afkomstig uit runderhuid. Eraan toegevoegd zijn ondermeer vitamine C en zink. De prijs van dertig poedersticks is €40.

Oslo Skin Lab gebruikt eveneens rundercollageen. De prijs van 28 sachets bedraagt €57. Een abonnement afsluiten is mogelijk.

SANA Amsterdam heeft zowel droge als vloeibare supplementen. Ze verwerken viscollageen uit Noorwegen. Vitamine C en zink zijn extra toegevoegd. Prijsindicatie: tien flesjes Beyond Collagen kosten €39. Niet goedkoop, maar ze zijn wel lekker!

De vloeibare voedingssupplementen van CelioGenix bevatten viscollageen, nog aangevuld met zink, ijzer en vitamines. Dertig flesjes kosten €98.