Deze gast levert een klassieker in jouw gootsteenkast

Het is de alleskunner onder de schoonmaakartikelen: ossengalzeep.

Ossengalzeep is een schoonmaakmiddel dat bestaat uit zeep en gal. Vroeger was dat gal van een gecastreerde stier, een os dus. Maar omdat stieren niet meer gecastreerd worden, wordt tegenwoordig ook de gal van andere runderen gebruikt. Zoals stieren en koeien. De gal wordt uit dode dieren gewonnen.

Gal is afscheiding van de galblaas. In het lichaam breekt gal vetten en eiwitten af, waardoor we voedsel kunnen verteren. In zeepvorm heeft ossengal hetzelfde effect op vlekken in textiel.

Zo werk het:

Gal is een emulgator, een stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Ook in verzorgende producten worden emulgatoren veelgebruikt, bijvoorbeeld in crèmes en badolie. Zonder emulgator bijvoorbeeld, zou de olie op het water blijven drijven. Ook in voedsel vind je volop emulgatoren. Soms om producten vochtig te houden zoals cake, of om vette stoffen met water of azijn te kunnen vermengen zoals bij margarine en mayonaise.

Ossengalzeep is al vanaf 1851 op de markt en is dus echt een klassieker. Het werkt tegen grasvlekken, fruitvlekken, bloedvlekken en zelfs vetvlekken. Meer vlekbestrijders vind je hier.

Zo gebruik je de zeep:

Maak de zeep met water nat. Bestrijk de vlek met de zeep en wrijf deze in met je vingers of een doekje. Even laten intrekken en vervolgens grondig schoonspoelen met schoon water. Het middel is niet alleen als blok maar ook als stick en vloeibaar in een fles verkrijgbaar. Gebruik een wasprogramma van maximaal 50 graden. Ossengalzeep is namelijk een koudwaterzeep, boven de 50 graden gaat de werking verloren.

Het voordeel van ossengalzeep is dat het een natuurlijk middel is, lang meegaat en biologisch afbreekbaar is. En heel goedkoop, nog geen twee euro voor een blokje.