Wereld’s beste bar is – even – in Amsterdam

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Pulitzer’s Bar aan de Amsterdamse Prinsengracht is normaal gesproken al de moeite van het bezoeken waard, maar deze week was het helemaal dringen aan de toog.

Achter de bar stond een nieuw gezicht: Simone Caporale. Dat is een naam die misschien niet meteen bellen doet rinkelen, maar in de cocktailwereld is de uit het Italiaanse Como afkomstige Caporale een levende legende – vanuit het hele land waren bartenders naar Amsterdam gereisd voor de man die in 2014 werd gekozen tot International Bartender of the Year.

De Italiaan Caporale kun je tegenwoordig terug vinden in Barcelona, waar hij met zijn bar Sips de lijst aanvoert van The World’s Best Bars, de toonaangevende ranglijst waar we bij de eerste honderd nog geen Nederlandse bar vinden – geeft niet, komt wel. Op uitnodiging was Simone Caporale deze week even in Amsterdam, om zijn kunsten te vertonen in Pulitzer’s Bar.

Op plaats honderd van The World’s Best Bars vinden we overigens een andere bekende naam terug: Artesian. Dat is de bar in Londen waarmee Caporale vier keer de beste bar van de wereld werd. Want in Londen, cocktail capital of the world, streek hij in 2009 neer vanuit Italië. Zijn eerste horeca-meters had Caporale bij een disco in Como gemaakt, eerst als glazenwasser, daarna als barkeeper.

Bij Artesian in Londen manifesteerde Caporale zich als een cocktail maestro die het experiment niet schuwt. Door een samenwerking op het YouTube-kanaal van Jamie Oliver groeide de Italiaan in Engeland zelfs uit tot een heuse celebrity bartender.

Wat Simone Caporale eerst bij Artesian verrichte en nu bij Sips, dat liet hij deze week ook zien bij Pulitzer’s Bar in Amsterdam. Elke cocktail van Caporale is een masterclass in techniek, een meesterlijke mix van onverwachte ingrediënten. De bar crew van zowel Sips als Pulitzer’s spanden zich in om bijzondere cocktails tevoorschijn te toveren.

9 whisky-feitjes die jij vast nog niet paraat had.

Het speciale Sips-menu dat Caporale bedacht voor Pulitzer’s Bar bestond uit vier cocktails, waarvan je de recepten hieronder vindt. Met name de Krypta, gemaakt op basis van Fords Gin en – heel lastig – kiwi, was een bijzondere. De Krypta werd gedronken uit twee metalen handen die samen een drinkbeker vormen. 

Naar een bar ga je niet om alleen maar te drinken. weet Caporale. “Drinken kun je ook thuis doen. Je gaat naar een bar om je vrienden te zien, een ervaring te hebben, mensen te ontmoeten.” En hij kan het weten, want: “Ik heb mijn vrouw ontmoet in een bar.”

Sips Menu voor Pulitzer’s Bar (by Simone Caporale)

1/ Woodford Oak-Fashioned by SIPS

 • Woodford Reserve
 • Oak Water
 • DE60 Orange Glucose 

2/ Krypta

 • Fords Gin
 • Kiwi
 • Bas Armagnac

3/ Daiquiri No. SIPS

 • Diplomatico Rum
 • Saffron
 • Pineapple Snow

4/ Espresso Martini by SIPS

 • Jack Daniels Bonded
 • Palo Cortado
 • Cold Brew

Ben je binnenkort in Barcelona, bezoek dan zeker Sips. Adres: C/ de Muntaner 108. In Amsterdam wip je natuurlijk even binnen bij Pulitzer’s Bar (Prinsengracht 323), ook als Simone Caporale er niet is. Voor beide bars wel reserveren, het kan er druk worden.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder