Slapend knapper worden? Zo pak je dat aan!

Nu de dagen kort zijn heeft je huid de tijd om ’s nachts het nodige herstelwerk te verrichten.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

De eerste stap is je huid goed schoon te maken. Gebruik een wascrème om dode huidcelen, fijnstof en ander vuil van je gezicht te halen. Je poriën zullen je dankbaar zijn, bovendien doet een eventuele nachtcrème dan beter zijn werk.

Eén, hooguit twee keer per week kun je een scrub gebruiken voor een extra diepe reiniging. Of een exfoliërende crème. Deze is net wat zachter voor je huid omdat er niet geschuurd wordt met harde deeltjes. Fruitzuren in de crème lossen het vuil als het ware op. 

Lavendel

Na een te korte of onrustig nacht zie je er de volgende dag beroerd uit. Die onrust is aan te pakken met lavendel. Dat van dit plantje een kalmerende werking uitgaat werd eeuwenlang aangenomen, maar in 2018 is dit ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen.

Hoe meer ontspannen je bent, hoe sneller je in slaap zult vallen. Vroeger werden kussentjes met lavendel gevuld en tussen de opgevouwen lakens en dekens in de linnenkast gelegd, maar anno nu zijn er sprays met lavendelgeur. Zoals de ontspannende mist van L’Occitane (100 ml, €20) Je kunt die op je kussen sprayen maar ook op je beddengoed.

Nachtploeg

Heeft een aparte nachtcrème nut? Daar verschillen de meningen over. Feit is dat ons bioritme invloed heeft op onze cellen, dus ook op de huidcellen.

De belangrijkste taak van de huid overdag is bescherming tegen alle negatieve invloeden van buitenaf. ’s Nachts staan dan juist de nodige herstelwerkzaamheden gepland.

Uit onderzoek blijkt dat er tijdens een diepe slaap er acht keer sneller nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Ook collageen en elastine, beide nodig voor de stevigheid van de huid, en lipiden (vetten) worden aangemaakt in de nachtelijke uren.

Het grote verschil tussen een nacht- en dagcrème dat er in die eerste geen zonbeschermingsfactoren zitten, en dat de nachtcrème vooral focust op het herstellen van irritaties als jeuk, uitslag en rode vlekken en de schade die overdag aan het DNA is aangericht.

Dikke laag

Staat er morgen iets belangrijks op je agenda waardoor je er op je allerbest uit wilt zien? Dan is een nachtmasker een optie. Bijvoorbeeld het Sleeping Mask van Compagnie de Provence (75 ml, €42), Dit is een dikke verzorgde crème die je op je gezicht smeert en zo’n 15 minuten laat intrekken. Wat er over is haal je daarna weg. Je kunt natuurlijk ook meteen een dun laagje aanbrengen. Even laten intrekken voordat je tussen de lakens schuift, anders zit je kussen onder.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie