Slecht eten voor je hersenen – 5 boosdoeners

Sommige voeding, zelfs die we zien als gezond, kunnen je brein afremmen of je zelfs ‘dommer’ maken.

Groene thee, bosbessen en volkoren granen zorgen voor een ‘gezondheidsboost’ voor je hersenen. Aan de andere kant wijst research deze 5 boosdoeners aan voor het omgekeerde effect:

Eiwit omelet

Natuurlijk zit een eiwit omelet vol proteïnes, maar als je de dooier weglaat, dan mis je een belangrijke zenuwbeschermende voedingsstof: Choline. Volwassenen die meer choline in hun dieet verwerken doen het beter op verbale en visuele geheugentests. Ook hebben ze later minder kans op cognitieve achteruitgang. Dus eet in het vervolg gewoon dat hele ei. Die cholesterolmythe van het eigeel is namelijk ook al lange tijd ontkracht.

Suiker

Een lastige en een open deur, maar naast het feit dat het niet goed is voor de kilo’s, is suiker ook niet goed voor je hersenen. Een recent onderzoek wees uit dat zes weken losgaan op frisdrank, snoep en snacks met veel suikers je hersencapaciteit al achteruit doet gaan. Dus, als je toch een boost nodig hebt en geen suiker wil gebruiken: Ga op zoek naar Omega 3, wat onder andere in zalm en walnoten zit.

Tonijn

Gesproken over Omega 3, vis eten is gezond omdat het er vol mee zit. Maar sommige vissoorten, zoals tonijn, bevatten kwik. Wetenschappers dachten dat de Omega 3 het kwik zou compenseren, maar onderzoek wees uit dat overmatig eten (lees: elke dag) van tonijn zorgde voor een vijf procent lagere score op een IQ-test. Vissoorten met weinig kwik zijn: zalm, sardientjes en haring.

Magnetron popcorn

Veel magnetron popcorn en kant-en-klare popcorn uit de supermarkt zitten vol transvetten. Je hebt misschien al gehoord dat ze slecht zijn voor je hart – zorgen voor ontstekingen en beschadigen je aderen – maar dus ook je hersenen.  Volgens een studie in 2011 hadden volwassenen die veel transvetten binnenkregen, op latere leeftijd geheugenproblemen en een gekrompen brein (ja, letterlijk). Als je geharde of gehydrogeneerde plantaardige olie of vet op de verpakking ziet staan, laat ze in het vak.

Koek en chips

Ja… jammer hè? Maar ergens wist je het wel. Mensen die meer dan drie keer per week ongezonde snacks eten – snoep, chips en koekjes – maken meer fouten door gebrek aan concentratie en aandacht. Waarom? De snacks bevatten veel vet die zorgt voor vermoeidheid en kortstondige alertheid.