Ben jij een smartphone junkie? Check het hier

Hoeveel kijk jij op je smartphone? Waarschijnlijk schrikbarend veel als je het allemaal gaat optellen.

Marketingbureau Tecmark heeft onderzoek gedaan naar ons smartphonegebruik. Wij geven je hier de resultaten. Vergelijk met jezelf en laat ons weten: ben je smartphonejunk of niet?

3 uur 16 minuten
Dat is hoe lang we per dag met onze smartphone bezig zouden zijn. We gaan er maar van uit dat dit vooral over privégebruik gaat, want we kennen een hoop mensen die hier voor hun werk wel dik boven zitten.

221 keer per dag
Dat is hoe vaak we de telefoon oppakken, hoewel dat niet altijd bewust is.

58% kan geen uur zonder
We kennen het allemaal wel: als je wakker bent hou je je telefoon in de gaten. In zes op de tien gevallen kan men niet langer dan een uur de verleiding weerstaan en moet er op het scherm worden gekeken.

70% heeft nomofobie
Waarschijnlijk één van de nieuwste toevoegingen aan het psychiatrisch handboek: nomofobie is de angst om niet mobiel bereikbaar te zijn. Symptomen van fobie gaan van paniekaanvallen tot een verhoogde hartslag en zweten. Overigens geldt die 70% voor vrouwen onder de 35 jaar, in dezelfde leeftijdsgroep leidt ‘slechts’ 61% van de mannen hieraan.

Overal en altijd
38% van de mensen kijkt op het toilet op de smartphone. Als we alleen naar vrouwen kijken ligt dat cijfer met bijna 50% nog hoger, maar die zitten dan ook vaker dan mannen. 21% de smartphone in bad of onder de douche, hoewel we ons afvragen of dat een goed idee is zonder waterdicht hoesje. 30% gebruikt de smartphone aan tafel, 70% gebruikt ‘m in bed.

49% houdt de smartphone geheim
Grofweg de helft van alle gebruikers wil niet dat de partner in zijn of haar telefoon kijkt en wordt hier zelfs boos om. Zou het iets met de volgende statistiek te maken hebben?

Het eerste en laatste
De gemiddelde gebruiker kijkt om 07:31 uur al op de telefoon. 70% geeft verder aan dat de smartphone bekijken het eerste is dat ze ’s morgens doen. 56% kijkt nog eens op de telefoon voor het slapen gaan.

36% heeft twee telefoons
In de leeftijdsgroep 18-35 jaar heeft 36% van de mensen twee toestellen en SIM-kaarten. Hierin voeren de mannen dan weer de boventoon, zij het licht. Gek genoeg geeft niet iedereen dit toe.

26% neemt of heeft naaktfoto’s
Eigenlijk vonden we dit toch wel de meest interessante statistiek. Ruim één op de vier volwassenen die een smartphone hebben gebruikt deze voor naaktfoto’s of porno. Ook leuk: 18% doet aan sexting. En dat brengt ons op een volgend probleem…

46% doet het onveilig 
Bijna de helft heeft geen beveiliging of inlogcode op de telefoon. We nemen aan dat dit een andere helft is dan degene die hun telefoon geheim houden voor de partner.

Misschien even niet?
9% van de mensen zegt de smartphone te gebruiken tijdens een begrafenis – we gaan er dan maar van uit dat dit niet bij al te naaste overledenen is. 41% geeft aan de smartphone te gebruiken tijdens het koken – wederom met een waterdicht hoesje of koken anderen zoveel netter? Waar we minder blij mee zijn: 24% van de chauffeurs geeft toe onder het rijden met de telefoon bezig te zijn, maar in de categorie 35-44 jaar is dit zelfs 36%.

Weekend minder
52% van de gebruikers geeft aan in het weekend minder vaak op de smartphone te kijken dan doordeweeks. Aan de andere kant blijft 51% de smartphone in de vakantie doorgebruiken.

Etiquette
Ok, ok, het is niet helemaal netjes, maar we moeten toegeven dat we ons er zelf ook schuldig aan maken: één op de vier mensen zegt de telefoon te gebruiken terwijl ze in the flesh met iemand aan het praten zijn.

Nooit meer zonder
Met 44% geeft bijna de helft van de gevraagde mensen aan zich geen leven zonder smartphone meer voor te kunnen stellen.