Is het mogelijk (en verstandig) om snel vet te verliezen?

Kun je snel vet verliezen? Ja. Is het een gezonde keuze voor je fysieke en mentale welzijn? Nee.

Is snel vet verliezen de meest effectieve manier wanneer je bereid bent om je gezondheid op het spel te zetten? Niet per se.

Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, haalt het lichaam energie uit vetopslag. Wanneer je van overtollig vet af wil, is het dus nodig om over een x-periode minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. Dit heet een negatieve energiebalans

Wanneer je snel vet wil verliezen, kun je het aantal calorieën dat je dagelijks eet dus flink omlaag schroeven. Het vet smelt van je lichaam af en positieve resultaten zullen volgen. Helaas blijft het niet bij vet, maar worden ook de spieren aangesproken om het lichaam van energie te voorzien. En dat is een probleem. 

Minder spiermassa en vocht 

Spiermassa is namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor de hoeveelheid energie dat het lichaam dagelijks gebruikt. Verlies je veel spiermassa? Dan verbrand je dus ook minder calorieën. In eerste instantie zul je dus veel vet verliezen, maar op een langere termijn maak je het je lichaam juist lastiger om organisch energie te verbranden. 

Daarnaast is er nog een ander probleem: tijdens een heftige negatieve energiebalans verlies je veel vocht. Dit zorgt ervoor dat het getal op de weegschaal nog harder daalt, maar in werkelijkheid is dit niet alleen vetverlies dat dit getal veroorzaakt, maar ook vocht. Zodra je weer teruggaat naar een normaal dieet (wat op den duur wel moet, anders sterf je), houdt het lichaam in no-time al het verloren vocht weer vast. 

En dan is er nog het mentale effect van een extreem dieet. Weinig energie, prikkelbaar, concentratieverlies, slapeloosheid en moeite met emoties onder controle houden zijn slechts een aantal klachten die zich aandienen. Bovenal is de kans op een terugval groot: wanneer je jezelf lang genoeg uithongert, word je door je lichaam gedwongen om te eten: de alom bekende eetbuien (cravings). Na een eetbui is de kans op zelf-afkeur groot en ligt een negatieve spiraal op de loer. 

Langzaam is altijd beter 

Spierverlies is een probleem, evenals alle mentale uitdagingen die bij een extreem dieet om de hoek komen kijken. Ook je immuunsysteem is er niet blij mee wanner je essentiële voedingsstoffen misloopt, door bijvoorbeeld specifieke voedingsstoffen uit te sloten. Doe jezelf dus een plezier en kies altijd voor een langzame aanpak. 

In de praktijk betekent dit dat je maximaal twintig procent minder eet dan je verbrandt. Deze aanpak zorgt ervoor dat je in stapjes afvalt en ondertussen wel kunt bijven functioneren én je spiermassa kunt behouden (als je hard genoeg traint). Voldoende spiermassa is niet alleen noodzakelijk om te functioneren en sporten, maar zorgt ook voor het esthetische plaatje dat veel mannen najagen. Slow it is!