Sol Reader – Voor als je het haat om een boek vast te houden

En nu eens geen concept, maar een werkende gadget die nu al naar de eerste testers wordt gestuurd.

We zijn al eerder lyrisch geweest (zij het met een kanttekening) over Apple’s Vision Pro. Toch is er meer aan de hand in de wereld van draagbare tech. Sol Reader haalde in een investeringsronde $5 miljoen op met een headset die ervoor zorgt dat je handsfree een boek leest door middel van een bril.

Dus niet allerlei afleidingen en nog meer schermtijd, maar een focus op het boek dat je leest met een rustig E-Ink scherm. Al is dat op centimeters afstand.

De Sol Reader is een apparaat dat de manier waarop je leest opnieuw wil definiëren. Deze headset combineert het gemak van een e-reader met het draagcomfort van een bril. Met E-Ink-displaytechnologie biedt het een afleidingsvrije leeservaring. De Sol Reader maakt gebruik van E-Ink-displays, die vaak worden gebruikt in apparaten zoals smartwatches en tablets, maar dan in de vorm van een VR-headset.

De bril heeft twee 1,3-inch, 256 × 256 displays in de lenzen, die via LED’s vanaf de zijkanten worden verlicht. Het omgevingslicht wordt gecontroleerd door een lichtsensor die het licht van de bril automatisch aanpast op basis van die informatie. Maar het aflezen van de E-Ink displays is dus veel rustiger voor je ogen.

Er is ook een vormbare siliconen neus die lange leessessies comfortabel maakt. Via de app kun je de 64 MB opslagruimte gebruiken om je boeken te uploaden, en de (tot) 25 uur batterijduur geeft je voldoende leestijd tussen oplaadbeurten door.

Ook inbegrepen bij de bril is een Bluetooth-afstandsbediening waarmee je door de gebruikersinterface kunt navigeren en een oplaadkabel. Bovendien is de Sol Reader verkrijgbaar in vier kleuren; zwart, zilver, roségoud en donkerblauw. Hoewel dit technisch gezien geen échte VR-bril of slimme bril is, is het goed om een doelgericht ontwerp te zien dat de technologie gebruikt.

En interessant is dat het nu eens géén vaag concept is dat het levenslicht waarschijnlijk nooit zal zien. De Sol Reader wordt nu al gestuurd naar de eerste testers. Pre-orders zijn inmiddels geopend met een prijs van $350. Dit najaar komt de Sol Reader officieel uit.