Voor het blok gezet in je badkamer

Blokvorming in je badkamer: Ook verzorgende crèmes en aftershave balsems zijn er nu als solid bar.

In opkomst zijn verzorgingsproducten die enkel bestaaN uit reinigende en verzorgende bestanddelen: de solid bars. Water, in de meeste producten op je badkamer het belangrijkste component, is eruit gelaten. Door de blokvorm hoeft zo’n product niet in een plastic tube of fles te worden verpakt – en dat helpt de afvalberg kleiner te houden.

Bijkomend voordeel: je doet lang met zo’n blok. Tot wel twee tot drie keer langer dan met een gewoon product in plastic. Dubbel milieuvoordeel dus. Ook fijn: voor een blok betaal je (nog) niet de hoofdprijs.

Na het scheren

Waren het tot voor kort vooral shampoos die je als bar tegenkwam, inmiddels is er een heel arsenaal aan verzorgende blokken. Ook voor de man.

Een pionier op het gebied van solid haar- en huidverzorging is het Franse Balade en Provence. Dit volledig biologische bedrijf heeft zich sinds 2018 op de productie ervan toegelegd. Recent kwamen onze Franse vrienden met een gezichtscrème voor mannen (Solid Face & Eye Cream, €14,95 32 gr) en een aftershave balm (Nourishing Post-Shave Solid Balm for Men, €14,99 32 gr). Alle twee in vaste vorm.

Met gebruiksaanwijzing

Hoe een shampoobar werkt is niet zo moeilijk: in combinatie met water ontstaat wat schuim waarmee je je haar kunt wassen.

Een crème of balsem in blokvorm is een ander verhaal. Het vereist meer actie én warme handen. Het is de bedoeling dat je het blokje tussen je handen opwarmt zodat de crème zachter wordt. Vervolgens glij je er langzaam mee over je gezicht zodat de warmte van je huid het blokje verder helpt smelten. Wrijf het daarna met je vingers verder over je huid. En dat is even wennen, absoluut.

Het spreekt dat je zo’n solid bar niet moet laten slingeren in de zon of bij je verwarming.

Groen

Balade en Provence is drager van het Bio Earth Durable-keurmerk en dat garandeert dat de ingrediënten gecertificeerd organic zijn. Ook zijn alle ingrediënten veganistisch en goedgekeurd door de Vegan Society. De plasticvrije verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent composteerbaar en recyclebaar karton, zodat ze na gebruik zero waste achterlaten.

Handwerk

De blokken worden handgemaakt door ambachtslieden in Frankrijk met behulp van koude persing. De ingrediënten worden dus niet verhit en dat houdt in dat ze hun natuurlijke eigenschappen behouden.

Vóór een blok in een composteerbare en recyclebare kartonnen doosje wordt verpakt, ligt het een maand op een houten plank te rusten zodat de olies optimaal kunnen mengen. Of dat laatste effect heeft is nog onduidelijk, maar een goed verhaal is het zeker.