Waarom iedereen de Korean fried chicken van Sonmat in Utrecht wil proeven

Je vindt meer fried chicken restaurants in Zuid-Korea dan dat er McDonalds in de wereld zijn, weet YoonJung mij te vertellen. Op een bloedhete zomeravond staat ze in haar kleine fried chicken-zaakje in Utrecht te wokken. Ze is de eigenaresse van Sonmat, een van de eerste authentiek Koreaanse soul (of toch Seoul?) food restaurants in Utrecht. En: iedereen wilt de fried chicken van YoonJung proeven.

Een paar jaar geleden verhuisde YoonJung samen met haar man Junghae Lee naar Nederland, zodat hij hier zijn promotie aan de Universiteit van Wageningen kon afmaken. YoonJung ging haar gekoesterde droom achterna: haar eigen Koreaanse restaurant openen, zodat ze haar cravings voor authentiek Koreaans eten ook hier in Nederland kon verzadigen. Met hun laatste spaargeld hebben ze een klein zaakje aan de Voorstraat in Utrecht bemachtigd – die ze laatst hebben ingeruild voor een grotere zaak aan de Biltstraat.

Wat er sowieso op het menu moest komen, was de fried chicken uit Korea. Yangnyeom chicken (‘gemarineerde kip’) is het nr. 1 eten van het Aziatische land en dus onmisbaar bij Sonmat. Na in Korea een intensieve fried-chicken-training gevolgd te hebben, is ze hier in Nederland verder gegaan met het tweaken van het authentieke recept. Koreaanse gefrituurde kip is bij uitstek zonder bot, doordrenkt met een zoet-pittige saus en heeft een goed krokant velletje — precies zoals de kip van YoonJung ook smaakt.

De Yangnyeom fried chicken van Yoonjung.

‘Eerst maakte ik de Yangnyeom kip niet te pittig, omdat ik dacht dat dat beter bij de Nederlandse smaak paste. Onderhand maak ik het alweer wat spicier, want mijn klanten mistten de Koreaanse pit,’ vertelt ze. Toch niet gediend van spice? Naast de traditionele Yangnyeom chicken serveert ze Ganjang chicken (met een soja-knoflook saus) en Padak chicken (met een soja-mosterd saus). Minder pittige varianten op de nr. 1 kip, die momenteel ook heel hip zijn in Zuid-Korea.

Nu is alleen kip eten een beetje karig — hoe lekker het ook smaakt — dus kun je bij Sonmat ook Deopbab (‘bedekte rijst’) afhalen: rijst met daarop een wok van verschillende groentes, kip, tofu en/of tonijn. Bestel dit als combodeal met de kip en je hebt een volwaardige Koreaanse maaltijd voor je neus.

YoonJung raadt je aan de Deopbabs met kimchi erbij te eten: een populair gefermenteerde groente uit Korea dat ze ook niet kon missen. In Korea wordt kimchi gemaakt met een speciale Koreaanse koolsoort, maar omdat die in Nederland niet te krijgen is, maakt ze het hier met Chinese kool. De kimchi zit in de Kimchi Deopbab, maar wordt ook apart verkocht als bijgerecht (en dat is precies hoe de Koreanen het ook eten).

De gerechten van Sonmat zitten bomvol smaak — ze zijn pittig (daar helpt de bruine rijst iced green tea goed tegen), zoetig en vol umami.

Sonmat, Bilstraat 5, Utrecht