Best of both worlds: Sonos x Brian Eno

Sonos presenteerde onlangs de Move 2 en er werd ook nog eens een extreem coole samenwerking gelanceerd met Mister Ambient Brian Eno.

Het zijn spannende tijden voor Sonos en muziekliefhebbers over de gehele wereld. Het Amerikaanse bedrijf lanceerde allereerst hun nieuwste premium speaker: de Move 2. En daar hield het goede nieuws dus niet bij op, want er werd ook nog eens een extreem coole samenwerking gelanceerd met synth-held Brian Eno.

De Move 2 is, zoals de naam al doet vermoeden, de opvolger van Sonos’ Move uit 2019. Deze eerste op batterijen werkende Sonos-speaker was én draagbaar én bestand tegen vocht, hitte en kou. Volledig opgeladen kon de speaker wel tien uur muziek afspelen. Ideaal dus voor thuis, maar ook voor een feestje buitenshuis, letterlijk en figuurlijk. Het was meteen een schot in de roos: tot op heden is de Move nog steeds de best verkopende speaker in zijn categorie, aldus Sonos. Uiteraard gaat de Move 2 de flinke uitdaging aan om zijn oudere broer te verslaan.

Duurzaam & draagbaar

Sonos ontwierp de Move 2 om nog beter, sterker en duurzamer te zijn dan zijn succesvolle voorganger. De nieuwe speaker kreeg zodoende zowel van binnen als van buiten een flinke upgrade. Kleinschalig huis- of tuinfeestje of een dikke weekender voor de deur? In principe staat de Move 2 zijn mannetje, want de speaker kan tot 24 uur non-stop muziek afspelen. Bang voor gespetter in de tuin of het park of een omvallend glaasje bier hoef je evenmin te zijn: het nieuwe ontwerp is waterbestendig en kan tegen een stootje.

Wat Sonos vooral ook wilde creëren was een apparaat dat lang meegaat. Want niemand wil om de paar jaar zijn speaker vervangen, da’s logisch. Men is er bij Sonos in geslaagd om een product te maken dat boven verwachting lang mee moet kunnen gaan. Tevens werden er bij de fabricage circulaire materialen gebruikt en is de Move 2 gemaakt van gerecycled PCR en halogeenvrije kunststoffen. Ook handig: de speaker is voorzien van updates die het energieverbruik in inactieve toestand tot 40 procent verminderen. De batterij van de Move 2 is te verwijderen en vervangbaar; dat maakt een nog langere levenscyclus mogelijk.

Perfecte akoestiek

Maar het belangrijkste is uiteraard het geluid. De akoestische architectuur van de Move 2 is volledig vernieuwd en bestaat onder andere uit dubbele tweeters zodat er een breed stereogeluid en een lekkere diepe bass wordt geproduceerd. Zo lijkt het alsof jouw favoriete artiesten en bands in de huiskamer optreden en de perfect getunede woofer zorgt voor diepe bassen alsof je in de club staat. Erg praktisch is ook dat je met de Move 2 bluetooth en WiFi tegelijkertijd kunt gebruiken. Je streamt bijvoorbeeld via bluetooth naar twee WiFi-gekoppelde Move 2-speakers om zo iedereen in het huis mee te laten genieten van die ellenlange gitaarsolo. Ook kun je de Move 2 natuurlijk eenvoudig linken met de rest van jouw Sonos-apparatuur via WiFi.

Brian Eno x Sonos Radio

Een ander cool Sonos-nieuwtje betrof de collab met Brian Eno. De legendarische componist en medeoprichter van het net zo legendarische Roxy Music, bracht onlangs maar liefst 25 nieuwe tracks uit via zijn Sonos Radio-station The Lighthouse. Eno, of Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno – voor intimi – ging afgelopen jaar prompt weer eens op tournee. Eind oktober trad hij met het Baltic Sea Philharmonic op in een bomvol TivoliVredenburg in Utrecht. Het was voor het eerst sinds de seventies, toen hij nog in Roxy Music zat, dat Eno weer eens op tournee ging.

De 25 nieuwe composities zijn eigenlijk min of meer remixen uit zijn eigen immense archief. Sommige tracks zijn volledige nieuwe composities, andere nummers bevatten onderdelen uit eerder gemaakt materiaal of zijn nooit uitgebracht. “Ik heb een enorm archief met stukken waar ik ooit aan begon en die ik nooit heb afgemaakt,” aldus Eno. “Of het betrof muziek die ik wel had afgemaakt, maar niet durfde of wilde uitgeven. Er zaten bovendien een heleboel sonische experimenten bij waarvan ik dacht dat niemand behalve ik daarin geïnteresseerd zou zijn! Dat gaat van verschillende pogingen van mij om het geluid van regen na te bootsen of de geluidloosheid van sneeuw op te nemen. Mijn archief bevat denk ik zo’n vijfduizend unieke nummers.”

Foto: Cecily Eno

Via The Lighthouse kunnen luisteraars van de high-def streaming service Sonos Radio, deze tracks exclusief beluisteren. Op The Lighthouse zal Eno onuitgebrachte muzikale composities rechtstreeks blijven delen met Eno-fans en muziekliefhebbers over de hele wereld. Wij tunen maar al te graag in.

Foto: Cecily Eno
Meer informatie vind je hier