Sony en Honda bundelen krachten voor nieuw automerk

Erg interessant om te zien wat er van dit concept komt, maar één opmerking: wat ons betreft mag die naam een concept blijven.

Van alle opmerkelijke producten en concepten die op de CES zijn onthuld, hebben Sony en Honda de show gestolen met hun gloednieuwe merk van elektrische auto’s. Hoewel er al geruime tijd geruchten gaan, hebben beide fabrikanten eindelijk Afeela en het allereerste prototype van het merk met dezelfde naam onthuld op de elektronicabeurs.

Zoals verwacht biedt het futuristische model autonome intelligentie die wordt aangestuurd door 45 camera’s en sensoren. Met daarbij vele andere technologieën, waaronder Sony’s sensortracking en Honda’s veiligheidstechnologie. Ze hebben het zelfs over ongeëvenaarde prestaties en een ‘next-gen mobiliteitservaring’. Het F1-achtige stuur en een high-tech interieur bieden hoop.

Met minimalistische lijnen is de Afeela een sedan met een fastback-daklijn, dat doet denken aan de Hyundai Ioniq 6. De koplampen en achterlichten lopen taps toe, de wielen zijn gesloten en het dak is er vooral voor het aerodynamische voordeel. Dit alles bevordert de autonomie van de batterijen, omdat ze de luchtweerstand verminderen.

De belangrijkste kenmerken die in het hele prototype terug te vinden zijn, zijn de toekomstgerichte mediabalken, ofwel dashboard in gewone mensentaal. En in de neus van de auto schijnt ook iets te zitten waardoor je met de buitenwereld kunt communiceren. Dit noemen ze de Media Bar. Dat zie je in de derde foto hieronder.

Bovendien combineert het prototype op de een of andere manier de echte wereld met een virtuele wereld, aangezien de fabrikanten Unreal Engine hebben gebruikt met hulp van Epic Games, voor ‘opmerkelijke ervaringenen onderweg’. Een mobiele PlayStation voor de passagiers? Ten slotte beschikt het prototype over vierwielaandrijving, genoeg ruimte voor vijf personen en mikken ze op autonoom rijden op Niveau 3 onder bepaalde omstandigheden, maar vooral niveau 2+; dus semi-autonoom.

Oké Apple, wanneer volgt de iCar? De Afeela rijdt in ieder geval vanaf 2026 op de weg, de verkoop start in 2025. Noord-Amerika is eerst aan de beurt, daarna volgt waarschijnlijk Europa.