Spaanstalige Netflix series die je gezien wil hebben

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Netflix heeft meer goede Spaanstalige Netflix series dan alleen La Casa De Papel. Nu bijna iedere Nederlander – of internationale burger – door Duolingo heeft geleerd wat ‘la manzana’ in het Nederlands betekent (de appel), is Spaanstalige content ook niet meer off limits. Om daar volop van te profiteren, delen we graag de Spaanstalige Netflix series die je gezien wil hebben.

Sky Rojo (2021) 6,5

Drie prostituees, Coral, Wendy en Gina, vluchten nadat ze hun pooier hebben doodgeslagen en zijn handlangers wraak willen. De drie dames belanden zodoende in de meest chaotische reis van hun leven, waarbij het ene gevaar na het andere opduikt. Ze leven elke seconde alsof het hun laatste is, maar daardoor zien ze de kracht van hun vriendschap alleen maar beter in.

La Casa de Papel (2017 – 2021) 8,2

La Casa de Papel is de Netflix-serie waardoor Spaanstalige content wereldwijde populariteit vergaarde. De Spaanse serie beslaat het verhaal van ‘De Professor’, een misdadig-meesterbrein dat de grootste bankroof in de Spaanse geschiedenis wil plegen: de Koninklijke Munt van Spanje beroven. Hij verzamelt acht dieven, allen met hun eigen motief en expertise, om in totaal 2,4 miljard euro te stelen. De Professor verzint een uitgekiemd plan waarbij er 11 dagen lang geld wordt gedrukt in de Munt. Maar… dat gaat natuurlijk niet zo makkelijk als van te voren gehoopt. La Casa de Papel is van maker Álex Pina, die ook de Sky Rojo en Vis à Vis heeft geproduceerd.

El tiempo que te doy (2021 – ?) 7,1

Lina probeert haar grote liefde Nico te vergeten, nadat de twee na 10 jaar een punt achter hun relatie hebben gezet. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze volgt het uitgestippelde heartbreak-boekje: ze verhuist, zoekt een nieuwe baan, onderneemt nieuwe dingen. Hoe meer de tijd verstrijkt, hoe beter het haar lukt om tot zichzelf te komen.

Lees meer: Javier Bardem als ongebalanceerde baas in El Buen Patrón

Vis a Vis (2015 – 2019) 8,2

De Spaanse serie op Netflix Vis a Vis kun je een mix noemen tussen Orange is the New Black en La Casa de Papel. Je wordt als kijker meegezogen in het leven van een Spaanse vrouwengevangenis. Als de ietwat naïeve Macarena (Maggie Civantos) verliefd wordt op haar baas gaat ze heel ver om ‘m aan haar zijde te houden. Zó ver dat ze door fraude in de gevangenis belandt, waar ze maar lastig haar draai kan vinden. Naar verloop van tijd is er een keerpunt: ze verandert van een onzekere gevangene in de koningin van de Cruz del Sur gevangenis. 

Monarca (2019 – 2021) 7,8

De rijke Carranza familie is groot geworden dankzij tequila; de familie bezit het grootste tequila-imperium van Mexico. Om de tequila-top te bereiken, heeft de familie het een en ander op z’n kerfstok. Ook zijn er spanningen binnenin de familie. Wanneer Ana Mariá na twintig jaar terugkomt na een pauze in de tequilahandel bij het familiebedrijf, worden de machtspelletjes alleen maar heviger. Monarca is een stijlvolle Spaanse Netflix-serie, die ook nog eens heel goed bij de recensenten valt.

Narcos (2015 – 2017) 8,8

De Spaanstalige misdaadserie Narcos met een 8,8 IMDb-score (!) gaat de eerste twee seizoenen over de DEA-jacht op Pablo Escobar en zijn Medellínkartel van eind jaren ’70 tot begin jaren ’90. In het derde seizoen is Pablo Escobar de pijp uit, maar gaat de strijd tegen de grootschalige cocaïnehandel gewoon door en neemt Javier Peña (Pedro Pascal) het op tegen het levensgevaarlijke Calikartel. 

Lees meer: De 19 hoogst gewaardeerde series op Netflix

Narcos: Mexico (2018 – 2021) 8,4

Na Narcos was het nog lang niet klaar met de war on drugs, want daar was de Spaanstalige serie op Netflix: Narcos: Mexico. In deze misdaadserie wordt het geordende drugskartel in Colombia verruild voor de ongeorganiseerde organisatie van onafhankelijke handelaars in Mexico. Uit deze groep van handelaars is in de jaren ’80 het Guadalajara-kartel ontstaan, met Félix Gallardo (Diego Luna) als hoofdpersoon.

Alta Mar (2019 – 2020) 6,8

Alta Mar is een Spaanse Netflix-serie die afspeelt in de jaren ’40. De hele verlaat geen moment het schip Bárbara de Braganza, waarop de passagiers meerdere geheimen met zich meedragen. Hoe luxe de Bárbara de Braganza ook is, als er van alles misgaat en er zelfs doden vallen, zitten de passagiers toch echt met elkaar opgescheept.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels