Zo schrijf je een speech voor het huwelijk van je beste vriend

Met deze tips heb jij niet alleen de lachers op je hand. Maar ook de schoonouders van de bruidegom.

huwelijk toast thomas william unsplash

Heb jij een beste vriend? Dan is de kans groot dat jij hem toe moet spreken op zijn huwelijksfeest.

Maar hoe begin je überhaupt zo’n speech? Begin je bij de eerste jaren van jullie vriendschap, bij het belletje trekken in de buurt? Of begin je bij de gedeelde studententijd? En moet je die studentenuitspanningen wel willen delen? Zitten de aanstaande schoonouders van je beste vriend daar überhaupt op te wachten?

Volgens Kye Harman van Simply The Best Man is het vooral belangrijk om je toespraak oprecht te houden. En timing is belangrijk. Harman: “Wissel grappen af met vriendelijke opmerkingen, maar hou het vooral leuk. Zo’n diner duurt vaak lang, is saai en iedereen kijkt naar jou voor wat amusement. De gasten staan sowieso aan jouw kant. Die vinden wat jij doet toch wel goed, dus ontspan en geniet ervan.”

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Dus helpen wij van ModMod je met de opbouw van je speech. Hou deze volgorde aan:

1. Introductie

Introduceer jezelf en leg uit wat je relatie is met de bruidegom. Begin zo mogelijk met een grapje. Dat zet de toon van de speech en laat iedereen ontspannen.

2. Het formele deel

Complimenteer de bruid. Deze dame heeft de afgelopen weken amper gegeten en vandaag vijf uur in een stoel gezeten om er op d’r best uit te zien. Dat verdient minimaal een: “Je ziet er prachtig uit.”

3. De roast

Dit is het moment, maar je moet wel kiezen. Ga je meerdere grappen maken of vertel je één leuk verhaal? Één sterk verhaal werkt beter dan zes kleine anekdotes.

Maar onthou: een roast op een bruiloft is iets anders dan een roast op Comedy Central.

4. Woorden van wijsheid

Mocht je zelf al getrouwd zijn, dan kun je hier een paar luchtige opmerkingen maken als ervaringsdeskundige.

5. Aardig moment

Het blijft je beste kameraad, dus je mag best even sentimenteel verhalen over jullie vriendschap.

6. Postbode

Er zullen mensen niet aanwezig zijn. Het is jouw taak om eventuele berichten van hen voor te lezen.

7. Toast

Je brengt je speech tot een goed einde met een toast. Vraag of iedereen wil gaan staan, hun glas wil heffen en zeg dan: “Op de heer en mevrouw …”

Je hebt je speech netjes opgebouwd, met een compliment aan de bruid en een toast op het einde.

Nu wordt het zaak om de speech te finetunen. Hieronder nog enkele punten om het tot een succes te maken.

>> Maak je speech niet te lang

De beste lengte is zeven minuten. Als je langer gaat praten, haken mensen af. Lees vantevoren je speech hardop voor, mét pauze-momenten voor het lachen. Neem op hoe lang je erover doet.

>> Praat niet te snel

Een goeie tekst komt niet over als niemand ’em goed kan horen. Neem de tijd. Ga niet te snel door je grappen heen en laat ruimte voor het gelach van anderen.

>> Drink niet te veel vooraf

Dutch courage is in dit geval geen goed idee. Door de alcohol droogt niet alleen je mond uit, het kan zomaar zijn dat je moeilijker uit je woorden komt.

>> Hou het netjes

Begin niet over ex-vriendinnen, one night stands of The Hangover-achtige reisjes waar rare dingen zijn gebeurd. Doe! Het! Niet! Oma zit ook in de zaal. Kijk hier maar hoe het namelijk ook af kan lopen.

Hier vind je 5 inspirerende speeches.