6 simpele tips voor een prima speech

We hebben het nagevraagd bij een echte Amerikaanse speechwriter: hou je aan deze tips en jouw speech wordt een succes.

willem alexander

Tip 1 : Spreek

Bereid een speech voor als een gesprek. Dat gesprek is in dit geval met je publiek. Jouw publiek moet het gevoel krijgen dat je ze vertrouwt, dat je een connectie met ze hebt en dat je echt met ze wil praten – dat is wat anders dan toespreken. Edoch, overdrijf niet. Jij bent de spreker, dus laat zien dat je de leiding hebt over het ‘gesprek’.

Tip 2 : Controle

Hou je armbewegingen onder controle. Gebaren kunnen je boodschap wel versterken. Af en toe een paar stappen van het midden van het podium weglopen kan je publiek ook bij de les houden. 

Tip 3 : Ik

Verwijs naar je zelf en naar je eigen ervaringen, maar vermijd veelvuldig gebruik van het woord ‘ik’.

Tip 4 : Eenvoud

Gebruik begrijpelijke woorden en formuleer korte zinnen. Eenvoud is een kwaliteit. Zorg wel voor nieuwe informatie; niemand wil een verhaal met open deuren. Zorg ook voor een originele originele formulering. Intrigeer je publiek. Vertel ze niet wat ze al weten. 

Tip 5 : Boodschap

Mensen willen weten wat zij aan jouw verhaal hebben. Zoals de Duitsers zeggen: What’s in it for me? Beantwoord die vraag. Geef je publiek het gevoel dat je een urgente boodschap verkondigt. 

ronald reagan

Tip 6 : Oprecht

Wees authentiek. Het publiek prikt anders door je heen. Dus wees eerlijk, oprecht en belangrijk: gebruik je eigen stem. 

John Shosky was speechwriter voor drie Amerikaanse presidenten, zowel voor Ronald Reagan als voor vader en zoon Bush. Shosky schreef twee boeken: Speaking to Lead en The Words of our Time.