Het kledingstuk dat jou intelligenter maakt

Dit kledingstuk hebben we te danken aan een Britse graaf. Maar het zijn de Millennials die laten zien waarom de spencer weer in trek is.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

De spencer is vernoemd naar graaf George Spencer, een verre voorvader van Lady Diana. Deze graaf knipte de tails van zijn tailcoat af (de jas die wij rok noemen, onderdeel van het rokkostuum) omdat hij die per ongeluk had laten verbranden boven het haardvuur.

Zonder tails hield Earl Spencer een kort jasje over. Uiteindelijk evolueerde dat tot de spencer zoals we die nu kennen.

Om het ingewikkeld te maken, gebruiken Engelsen de term sweater vest voor spencer.

Die spencer kreeg kreeg veel navolging in de jaren zeventig, een decennium waar momenteel weer volop uit geciteerd wordt. 

Wat te denken van de spencer die Paul McCartney droeg in de film The Magical Mystery Tour (het album is beter). Die is gebreid volgens de Fair Isle-techniek, een techniek die vernoemd is naar het Shetlandeiland waar ze blijkbaar als eerste met meerdere kleuren breiden. Klinkt duur, maar feitelijk is het gewoon inbreien. 

De spencer bevindt zich in principe in de uncoole hoek van de mannengarderobe. Het is een kledingstuk dat gedragen wordt door leraren Maatschappijleer met een baard en alleen een voornaam. Een spencer was altijd al meer een kledingstuk voor bibliothecarissen dan voor binken. Marlon Brando droeg geen spencer. Elvis ook niet.

Als een kledingstuk dermate uncool is, dan weet je dat je niet meer veilig bent voor Millennials en Generation Z’ers. Die omarmen momenteel alles wat uncool is als een statement van authenticiteit. Dat verklaart ook de comeback van het fleece vest en de buideltas.

Er zitten voordelen aan zo’n spencer, en die voordelen zijn goed te zien bij de 24-jarige acteur Ridder van Kooten (ja, hij heet echt zo), maar ook bij Tyler the Creator, de Amerikaanse preppy-prins.

Zo’n spencer houdt niet alleen je romp heerlijk warm, het poetst ook de scherpe hoeken van je silhouet. De spencer is de Johan Remkes onder de kledingstukken, het houdt de extremen van je outfit bij elkaar. 

En er is natuurlijk die andere bonus, die je ook kado krijgt bij een bril. Als je een spencer draagt, zie je er exact tien procent intelligenter nerdy’er uit, maar ook twaalf procent intelligenter!

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg