Spielberg gebruikt cinema om de wereld te begrijpen

Steven Spielberg’s The Fabelman’s is misschien wel zijn beste ooit. Over film, jeugd en of je ooit als volwassene naar huis kan gaan zoals je deed als kind.

Eén van de grote winnaars dit komend awards-seizoen wordt Steven Spielberg’s The Fabelmans. Een gok die we wel durven te nemen met vijf golden globe-nominaties, elf Critics Choice Award-nominaties en winnaar van de publieksprijs op het Toronto International Film Festival.

De film is een ode aan de kindertijd en de magie van films, met Paul Dano en Michelle Williams als de ouders van Sammy, waarbij de laatste haar zoon aanmoedigt om zijn liefde voor het filmmaken na te streven, wat zijn vader maar afdoet als een ‘hobby’.

Ouders

The Fabelmans is een losse hervertelling van Spielbergs jeugd die opgroeide in de jaren zestig en zeventig in Arizona, waar zijn familie te maken kreeg met antisemitisme. In de film spelen ook Seth Rogen, Judd Hirsch, regisseur David Lynch in een zeldzame cameo en nieuwkomer Gabriel LaBelle als Sammy Fabelman.

De film is een fantastisch, emotioneel, autobiografisch drama dat deels gaat over Sammy, die ernaar verlangt films te regisseren. Maar dat is het doorzichtige verhaal. Wat de film zo indrukwekkend maakt is dat het er eigenlijk om gaat dat hij films gebruikt als een manier om de dingen te begrijpen die hem bang maken in de wereld.

The Fabelmans gaat over het besef dat je ouders ook maar gewone mensen zijn, met tekortkomingen en zwakheden. En hoe je dat verwerkt en wat dat voor jou betekent. En of je ooit als volwassene naar huis kan gaan zoals je deed als kind.

Spielbergs diep persoonlijke nieuwe film verzekerde zijn positie als vroege Oscars-koploper door de hoofdprijs te winnen op het festival in Toronto. Spielberg is tot nu toe al genomineerd voor 19 Oscars – heeft er drie gewonnen – en zal naar verwachting dat aantal nominaties sterk vergroten tijdens de Academy Awards van volgend jaar, op 12 maart in Los Angeles.

The Fabelmans draait vanaf 2 februari 2023 in de bioscoop.