Spieren oppompen? Gebruik deze supplementen niet!

Het is zo verleidelijk om te denken dat je naar de top van de wereld kunt klimmen door een handjevol supplementen naar binnen te gooien. Niks is minder waar: alleen met focus, consistentie en hard werken kun je er komen.

De onzin van supplementen

Of met illegale middelen als steroïde, maar wie z’n gezondheid serieus neemt doet niet eens de moeite om die keuze te overwegen. Inmiddels zijn er duizenden onderzoeken gedaan naar de werking van supplementen voor atleten. Voor topsporters gelden andere normen, maar voor recreatieve sporters, waar het gros van de mensen tot behoort, geldt eigenlijk dat je vrijwel alle supplementen aan de kant kunt laten staan.

Supplementen die wél werken

Het enige supplement dat daadwerkelijk een positieve invloed kan hebben op je prestaties in de sportschool, is de lichaamseigen stof creatine. Meer over creatine, lees je hier. Daarnaast kan het helpen om extra eiwitten00 te nemen wanneer je veel aan krachtsport doet en je spieren wil laten groeien. Hoeveel eiwitten je als sporter nodig hebt om je doelen te bereiken, lees je hier. Ook kun je ervoor kiezen om bepaalde vitaminen en mineralen bij te slikken, mits je een tekort hebt. Of dat het geval is, kun je laten meten bij de huisarts.

Testosteron boosters, turkesterone, BCAA’s, vetverbranders en Beta-Alanine zijn populaire supplementen die stuk voor stuk weinig tot niks toevoegen. Waarom? Bodybuilder, YouTuber en researcher Jeff Nippard legt het in de onderstaande video uit op basis van keiharde wetenschappelijke conclusies.