Hoe het kan dat niet iedereen even snel spiermassa opbouwt?

Je tilt zware gewichten op in de gym, eet gezond en slaapt voldoende. Toch duurt het een eeuwigheid voordat er wat spiermassa bij lijkt te komen. Hoe kan dat?

Het proces van spieropbouw is complex en het vergt tijd om zichtbare resultaten te behalen. Er zijn verschillende redenen waarom het lang kan duren voordat je spiermassa opbouwt:

  1. Spiergroei wordt veroorzaakt door eiwitsynthese, waarbij je lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt om beschadigd spierweefsel te herstellen en sterker op te bouwen. Dit proces kost tijd en gebeurt niet van de ene op de andere dag. Na een intensieve trainingssessie heeft je lichaam tijd nodig om de beschadigde spiervezels te herstellen en aan te passen aan de nieuwe belasting.
  2. Om spiergroei te stimuleren, moet je je spieren uitdagen met progressieve overbelasting. Dit is de allerbelangrijkste voorwaarde voor hen die spiermassa willen kweken. Doe je dit niet, dan zul je geen succes boeken. Progressieve overbelasting betekent dat je de weerstand, het aantal herhalingen of de trainingsintensiteit geleidelijk moet verhogen na verloop van tijd. De American College of Sports Medicine heeft progressieve overbelasting zelfs als ‘voorwaarde’ gesteld voor coaches die professionele atleten trainen. Meer over progressieve overbelasting, lees je hier.
  3. Om spiermassa op te bouwen, heb je voldoende calorieën en voedingsstoffen nodig. Je lichaam heeft namelijk extra energie en bouwstoffen nodig om nieuwe spierweefsels aan te maken. Het opbouwen van een calorie-overschot, de bulk genoemd in fitnessjargon, kan betekenen dat je meer moet eten dan je normaal gesproken zou doen, en het vereist consistentie en geduld om de gewenste resultaten te behalen. Hoe je een bulk inzet, lees je in dit artikel.
  4. Ieder individu is uniek en heeft zijn eigen genetische aanleg en reactie op training en voeding. Sommige mensen kunnen simpelweg sneller spiermassa opbouwen dan anderen.

Er zijn nogal wat variabelen die bepalend zijn voor de toename van spiermassa. Het is daarom belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat het opbouwen van spiermassa maanden tot jaren kan duren. Blijf gefocust op je doelen, blijf consistent trainen, eet op een voedzame manier, slaap voldoende en trek je vooral niet teveel aan van de resultaten van anderen, zoals je hierboven leest zegt dit immers helemaal niks over jouw proces!