Spiermassa aankomen én tegelijk vet verbranden? Kan dat?

Tegelijkertijd vet kwijtraken en spiermassa opbouwen wordt door bodybuilders ingezet om hun lichaam nog meer te verfijnen.

Wat is recompen
Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Om vet kwijt te raken moet je minder eten dan je verbrandt. Om in spiermassa aan te komen moet je meer eten dan je verbrandt. Kunnen deze processen ook tegelijk plaatsvinden, ondanks de natuurkundige contradictie?

Ja, dat kan! Tegelijkertijd vet kwijtraken (cutten) en spiermassa opbouwen (bulken) wordt veelal door bodybuilders ingezet die hun lichaam nog meer willen verfijnen zonder teveel aan te komen of spiermassa te verliezen. Dit proces wordt in fitnessjargon body recomposition genoemd, veelal afgekort tot recomping of recomp.

Hoewel recomping onder bodybuilders een bekend fenomeen is, is het voor iedereen (elk lichaamstype en trainingservaring) mogelijk – concludeert dit toonaangevende onderzoek. Toch wordt een recomp door coaches vaak pas ingezet wanneer je al een lager vetpercentage hebt en de puntjes op de i wil zetten. Met overgewicht kun je immers beter eerst focussen op het verliezen van vet en wanneer je weinig spiermassa op de botten hebt, is het zinvoller om eerst een bulk in te zetten.

Wat is recompen?

Voor- en nadelen van recomping?

Een mogelijk nadeel van recomping is dat je in beide processen (afvallen en spiermassa opbouwen) niet kunt excelleren. Je levert simpelweg altijd op beide een beetje in. Is dat erg? Nee, niet per se. Het duurt alleen iets langer om je droomlichaam te realiseren, doordat je minder grote stappen maakt.

Anderzijds zorgt een geduldige aanpak er wel voor dat je – zeker als beginnende sporter – langzaam went aan de leefstijl die aansluit bij fitnessdoelen. Ook hoef je minder extreme diëten te volgen en ondergaan je lichaam en geest minder excessen. Je bouwt dus niet alleen in stapjes aan je droomlichaam, maar ook een gezonde verhouding met sport en voeding.

Hoe pak je het aan?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je binnen een recomp meer focus wil leggen op het aankomen in spiermassa of het verliezen van vet. In het eerste geval zorg je voor een lichte positieve energiebalans (meer eten dan je verbrandt), in het tweede geval zorg je voor een lichte negatieve energiebalans (minder eten dan je verbrandt). In beide gevallen kies je voor een subtiel verschil (niet meer dan 20 procent van je dagelijkse caloriebudget). Daarnaast zul je flink gas moeten geven in de sportschool. Progressieve overbelasting speelt daarin een kernrol. Hoe dat proces precies werkt, lees je hier.

Vergis je niet: recomping is een vrij delicaat proces. Dit artikel is slechts een inleiding in de wereld van recomping. Mocht je aan de slag willen met een recomp, schakel dan een specialist in die je verder kan helpen. Wil je eerst nog dieper in de materie duiken? In de onderstaande video wordt het proces in stappen uitgelegd.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg