5 tips om spierverlies te voorkomen

Heb je al die tijd hard gewerkt in de gym en elke macro onder de loep genomen, kom je ineens in een situatie terecht waardoor je niet meer kunt trainen. Wat nu?

Zonde natuurlijk, maar niet het einde van de wereld. Zo begint spierafname voor een volwassene pas na een maand in te treden. Kun je langer dan een maand niet intensief trainen? Zorg dan tenminste dat je in beweging blijft met een aantal basale oefeningen en neem ook zeker de onderstaande adviezen in acht!

1. Eet genoeg calorieën

Om spierverlies te voorkomen, is het belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen. Zorg er daarom voor dat je evenwichtig eet en voldoende calorieënconsumeert om je energiebehoeften te ondersteunen. Als je dit niet doet, gebruikt het lichaam spiermassa als energiebron. Zonde van al je harde werk!

2. Kies voor eiwitrijke voeding

Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van spiermassa. Naast het feit dat je voldoende calorieën binnen moet krijgen om te voldoen aan je energiebehoefte, is het daarom dus ook belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Goede bronnen van eiwitten zijn onder andere mager vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten. Ook vind je eiwitten terug in deze 10 voedingsmiddelen.

3. Vermijd langdurige periodes van inactiviteit

Spierafname kan volgens verschillende onderzoeken tot ongeveer 8 maanden afgeremd worden door per week slechts 30-45 minuten aan oefeningen met lichaamsgewicht te doen. Herstel je van een operatie of blessure? Probeer zelfs tijdens herstelperiodes actief te blijven binnen de grenzen van je mogelijkheden.

4. Hydrateer!

Voldoende hydratatie is van vitaal belang voor de spierfunctie en het behoud van spiermassa. Water is nodig voor de opname van voedingsstoffen, het transport van zuurstof en het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag!

5. Kies voor een gezonde levensstijl

Weinig slaap, veel stress, teveel alcohol, roken, te weinig vitaminen en mineralen: stuk voor stuk leefstijlkeuzes die niet bijdragen aan het behoud van spiermassa in periodes waarin je niet of minder in de sportschool te vinden bent. Kies daarom voor een gebalanceerd leven met voldoende slaap, gezonde voeding en positieve gewoonten. Als je dat doet, loop je in mum van tijd weer rond als Arnold zodra je weer met gewichten kunt smijten!