De tijdloze allure van het spijkerhemd

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Je hoort weleens beweren dat vrouwen niet grappig kunnen zijn, wat natuurlijk lariekoek is. Er zijn genoeg grappige vrouwen – ik noem een Corrie van Gorp, een Dame Edna – maar traditiegetrouw wordt er van vrouwen een andere rol verwacht dan die van lolbroek. Het idee bestaat dat een vrouw niet én sexy én geestig kan zijn. Maar geldt dat vooroordeel ook niet ten aanzien van mannen?

Laatst stuitte ik op een aflevering van de BBC-talkshow Parkinson uit 1974 waarin de Engelse komiek Peter Sellers te gast was. Dat is een half uur lang genieten van wat absoluut de grappigste man ooit moet zijn. Man man, wat een verteltalent, wat een muzikaliteit en mimiek. Kostelijk. 

Sellers draagt in die talkshow een spijkerbroek met de wijde pijpen die we flares noemen, wat hij combineert met een cowboyhemd, ook van spijkerstof. Het is een outfit die past bij die jaren, stoer met een vleugje feminien.

De laatste jaren zie je die stijl terugkeren in veel nieuwe collecties, bijvoorbeeld in die van het Italiaanse Gucci, waar creative director Alessandro Michele een onbeperkte lening heeft lopen bij de jaren zeventig. Het past ook in de huidige tijdgeest waarin er steeds meer wordt uitgewisseld tussen de geslachten – zie ook het zijden sjaaltje van Peter Sellers op de foto onder. Zo’n dandysjaal zie je tegenwoordig weer vaker om mannelijke nekjes.

Peter Sellers en Britt Ekland in Hollywood, 1967.
Peter Sellers en Britt Ekland in Hollywood, 1967.

Maar was Sellers ook sexy? De beeldschone actrice Britt Ekland vond blijkbaar van wel, want de Zweedse stapte in 1964 met hem in het huwelijksbootje. Sellers was toen al in zijn bekendste rol gekropen, die van inspecteur Clouseau. 

Terug naar het spijkerhemd. Dat kun je stoer dragen, dus bijvoorbeeld op een spijkerbroek. Daar kun je dan weer een nerdy draai aan geven door het hemd met de bovenste knoop dicht te dragen (very 80s).

Maar je kunt het spijkerhemd ook combineren met een jasje en zelfs een stropdas, zoals Andy Warhol deed. Dat creëert meteen een heel andere uitstraling, heel Amerikaans, maar toch niet te formeel.

De Champions league van het zondagse kleden: een sexy sjaaltje om de hals

Let wel op: in principe zijn spijkerhemden niet bedoeld om te combineren met een stropdas, dus je moet even kijken of met name het boordje zich hiervoor leent. Controleer of er voldoende ruimte is voor je strop.

Als je de Champions League van het zondags kleden wil betreden, doe je echter zoals Peter Sellers. Je knoopt een sexy sjaaltje om de hals en zeilt de wereld rond. Al dan niet met een beeldschone Zweedse aan je zijde.

Korte geschiedenis van de spijkerstof

Spijkerstof is een zwaar, gekeperd katoen (daar komt het gezegde ‘op de keper beschouwd’ vandaan). Tegenwoordig wordt er in plaats van spijkerstof de term denim gebruikt, een term die zijn oorsprong heeft in het Franse Nîmes. Daar fabriceerde de familie André stof voor de veehouders in de streek. Serge de Nîmes werd de stof genoemd, waarbij serge referereert aan de keperbinding (de keperbinding is de manier waarop de stof geweven wordt).

Prins Harry (links) en prins William in Canada, oktober 1993.
Prins Harry (links) en prins William in Canada, oktober 1993.

De eerste spijkerbroeken werden in Genua gemaakt, waar er de kleurstof indigo aan werd toegevoegd. Zo ontstond de blue jeans. De term jeans komt van de Franse naam voor Genua (Gênes), waar zeelui de eerste waren die de broeken droegen. Vanuit Europa werd de stof geëxporteerd naar Amerika, het nieuwe beloofde land. Daar kwam de sterke stof goed van pas want het land moest ontgonnen worden door mijnwerkers, cowboys en spoorwegbouwers.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg