Zo draag je het klassieke spijkerhemd (deel I)

Het spijkerhemd is een moderne klassieker. Maar hoe draag je ’m het beste? Nou, wat dacht je van deze combinaties.

spijkerhemd coltrui
Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg

Net als corduroy is spijkerstof een stof die oorspronkelijk alleen in werkkleding werd gebruikt. De eerste spijkerbroeken werden in Genua gemaakt. Aan die broeken werd de kleurstof indigo toegevoegd. Zo ontstond de blue jeans, waarbij jeans is afgeleid van de Franse naam voor Genua (Gênes).

Vanuit Europa werd de stof geëxporteerd naar Amerika. Daar kwam de sterke stof goed van pas want het land moest ontgonnen worden door mijnwerkers, cowboys en spoorwegbouwers. Eerst waren er overalls, daarna broeken en vervolgens werden ook overhemden van spijkerstof geïntroduceerd.

Dat spijkerhemd is momenteel een hit in veel collecties. Begrijpelijk, want zo’n hemd geeft je de mogelijkheid om meerdere kanten op te bewegen. Tegen de achtergrond van Hotel de Goudfazant in Amsterdam toont ModMod de veelzijdigheid van dat spijkerhemd. Hoe draag je het, en vooral: hoe combineer je het? Dit is deel 1 van een tweedelige serie.

Met een trenchcoat:

De trenchcoat maakt van elke man een spion uit de Koude Oorlog. Door die schaduw waan je je hélemaal in 1951 in een steegje net buiten het centrum van Wenen. Eigenlijk hoor je nog een krant te vouwen en die onder je arm te dragen.

Het extreem formele van de – oorspronkelijk Britse – trenchcoat wordt door de double denim-optie van overhemd en broek als het ware geneutraliseerd. Plus: het lichtblauw van een spijkerhemd past overal bij, maar zéker bij een kaki-gekleurde regenjas.

Credits: spijkerhemd en broek van Levi’s, trenchcoat van Filippa K

Met een coltrui:

Hier heeft het spijkerhemd een dienende rol, net als de spijkerbroek. De coltrui steelt hier de show, óók door de okerachtige kleur. Door die kleur krijgt dit beeld een seventies vibe (let ook op de zichtbaarheid van de coltrui bij de manchetten – het geheim van laagjes die zorgen voor dynamiek).

Zowel de broek als het hemd zijn washed, dus licht van kleur. Dat geeft een casual uitstraling (donkere denim oogt formeler). De coltrui ‘sjiekt’ het geheel iets op, de zonnebril met transparant-gekleurde glazen maakt het verleidelijk.

Credits: Spijkerhemd en broek van Levi’s, coltrui van Strellson, bril van Prada

Hier vind je nog meer opties voor je spijkerhemd – de moeite waard!

Korte geschiedenis van Levi’s

De in 1826 in het Beierse dorpje Buttenheim geboren Oskar Löb Strauß runde in San Francisco een handeltje in duurzame werkkleding. Strauß, die de naam Levi Strauss had aangenomen, had stapels zware canvas meegetoornd naar Californië omdat, zo meende hij, al die goudzoekers tenten nodig hadden om in te overnachten. Dat bleek tegen te vallen, maar Strauss ging niet bij de pakken neerzitten; hij maakte er werkkleding van. Toen de canvasdoeken op waren, vroeg hij zijn broers in New York om hem een flinke lading denim te sturen.

Jacob Davis was een in Letland geboren kleermaker. Die hamerde klinknagels (rivets) in de broeken die Strauss maakte, voor extra versteviging bij met name de zakken. Zo ontstond de term spijkerstof. Het logo van Levi’s benadrukte de sterkte van de stof v: twee paarden die – tevergeefs – een spijkerbroek uiteen proberen te trekken. 

Waar komt de 501 vandaan?

De Levi’s 501 is de naam van de beroemdste spijkerbroek aller tijden. Waar die naam en dat cijfer vandaan komen, is een raadsel. Bij de aardbeving van 1906 in San Francisco werd met het hoofdkantoor van Levi Strauss & Co ook het archief verwoest, dus niemand kan het meer nakijken.

fotografie Hans van Brakel >> productie & styling Pieter van Loon >> haar & visagie Danine Zwets >> model Tom & Enno @Republic Men >> assistent fotografie Jelle van Brakel >> met dank aan Hotel de Goudfazant <<

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg