Sportblessure? Slim herstellen doe je in 3 stappen

Hoe je met blessures omgaat, bepaalt hoe snel je weer op volle kracht kunt trainen.

genezen-van-een-blessure-12

De meest voorkomende blessures die in de sportschool ontstaan, zijn blessures aan de schouders, knieën en onderrug. Te zwaar trainen, slechte techniek toepassen of een moment van onoplettendheid zijn veelvoorkomende reden waardoor het misgaat. De onderstaande tips helpen je om snel en veilig van je blessure af te komen.

Verander je focus en doelen

Wanneer je een doel voor ogen had en dat doel door een blessure ineens mijlenver bij je vandaan schiet, ligt frustratie op de loer. Je kunt alle focus laten schieten en volledig verslappen óf je doel aanpassen. Onderzoek welke mogelijkheden je wél hebt. Zijn er oefeningen die je zonder pijn kunt uitvoeren? En wat kunnen die oefeningen voor je betekenen? Door je doelen aan te passen kun je gemotiveerd blijven en zelfs sterker worden op andere vlakken.

genezen-van-een-blessure

Laat je oude resultaten los

‘Eerder kon ik nog 120 kilo deadliften en nu lukt het niet eens om 60 kilo omhoog te krijgen.’ Het is een logisch sentiment, maar je resultaten tijdens een herstelperiode vergelijken met resultaten uit het verleden, helpt je niet tijdens het herstelproces. De kans dat je gefrustreerd raakt is groot en de kans dat je meer gaat liften dan je zou moeten doen, is nog veel groter. Voor je het weet raak je opnieuw geblesseerd en ben je weer terug bij af. Neem de tijd om volledig te herstellen en bouw daarna pas weer op naar je oude resultaten. Die lopen heus niet weg.

Staar je niet blind op sport gear

Belds, knee sleeves of elk ander type gear: ze bieden ondersteuning, maar zijn niet de oplossing om blessurevrij te kunnen trainen. Als je alleen pijn vrij kunt trainen met ondersteuning van gear, ben je simpelweg nog niet voldoende hersteld. Focus op voeding, rust, slaap en hersteltraining. Dat is hoe je van een blessure afkomt, niet door je verlangen om te blijven trainen zoals je gewend was door te duwen.