Waarom je sportkloffie ook na het wassen nog stinkt

En uiteraard adviezen waardoor je straks weer fris ruikend op het veld staat.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Hoe komt het dat sommige sportkledingstukken ook na het wassen vies blijven ruiken? Dat heeft alles te maken met de stof waarvan je sportoutfit is gemaakt.

Synthetische stoffen als polyester, nylon en lycra nemen olieachtige substanties op, maar stoten van nature water af. En laten geurmoleculen, zoals stresszweet, nu typisch olieachtige substanties zijn.

Een tweede oorzaak: we laten gedragen sportkleding vaak te lang ongewassen liggen. En in een vochtige omgeving als een sporttas of een wasmand gaan bacteriën welig tieren.

Zo ruik je weer fris

Veel is al gewonnen als je je sportkloffie meteen laat drogen als je thuiskomt uit de sportschool of van het voetbalveld. En daarna zo mogelijk snel in de wasmachine stopt.

Was je sportkleding op een iets hogere temperatuur.  Daar gaat je outfit niet van krimpen. Al is Lycra temperatuurgevoeliger dan bijvoorbeeld polyester en nylon.

Een old school advies: Geef je sportkleding een badje met wat schoonmaakazijn voordat je ze in de wasmachine stopt. Azijn zorgt ervoor dat je nare geurtjes er grondiger uitwast. Ook een bad met soda schijnt effectief te zijn om hardnekkige zweetgeuren te verwijderen.

Tot slot: Een andere, meer rigoreuze manier om zweetvlekken te voorkomen vind je hier.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie