Hét zomerdrankje van onze Oosterburen: de Spritzer

Alhoewel het geen hogere wiskunde is om een Spritzer in elkaar te flansen, hebben de Oostenrijkers toch iets geniaals verzonnen.

Een weekendje Wenen heeft een aantal verplichte cultuurervaringen, zoals een tripje naar Schloss Schönbrunn en een ontmoeting met de kunstwerken van Gustav Klimt. Waar je echter écht niet omheen kunt, zijn de Spritzers. Ieder restaurant, café en bar in Wenen heeft een rijkelijk aanbod Weißer Spritzers. Onze favoriete Spritzer-locatie in hartje Wenen? De pop-up bar Muse aan het Donaukanaal.

In essentie is een Spritzer een glas met (witte) wijn, aangelengd met soda water. In het hippe Wenen wordt daar vaak nog een smaakje aan toegevoegd, met behulp van fruit- en kruidensiropen en garneringen. Vaak zelfs in de meest excentrieke smaakcombinaties, zoals met perzik, lavendel of rozemarijn.

De pop-upbar Muse aan het Donaukanaal. Spot de Spritzers in de hand van de serveerder.

De Spritzers uit Oostenrijk verschillen ietwat van de Schorles uit Duitsland en de Spritz uit Italië. De Duitsers, maar ook Kroaten, Hongaren en Roemenen, maken vaak Apfelschorle met appelsap en soda water. De Italianen staan bekend om hun Aperol Spritz (die óók heel lekker is met appel-smaak), waarbij prosecco wordt gemixt met de aperitivo Aperol.

Alhoewel het geen hogere wiskunde is om een Spritzer in elkaar te flansen, hebben de Oostenrijkers toch iets geniaals verzonnen. Een Spritzer is de ideale zomer-‘cocktail’ (eigenlijk mag een mixdrank geen cocktail genoemd worden), die verfrissend wegdrinkt. Zónder dat je er gelijk teut van wordt – een piekfijn drankje voor de zomerlunch, dus.

Spritzer recept

Ingrediënten

  • (Witte) wijn
  • Sodawater
  • Siroop naar keuze, denk hierbij aan lavendelsiroop, perziksiroop of sinaasappelsiroop
  • Garnering naar keuze, zoals bijvoorbeeld citroen, lavendel of basilicum
  • IJsblokjes

Bereidingswijze

Over het algemeen bestaat een Spritzer uit één deel wijn en één deel sodawater. Vul een groot glas wijn met ijsblokjes en voeg de wijn en sodawater toe. Maak je een Weißer Spritzer, dan gebruik je witte wijn. Spritzers kunnen ook bestaan uit rode wijn en sodawater. Daarnaast kan je de Spritzer opfleuren met een scheutje siroop en een garnering.

Onze favoriete smaakcombinaties zijn: lavendelsiroop met een takje lavendel en blauwe bessen; sinaasappelsiroop met een takje rozemarijn; perziksiroop met een citroenschijfje; of een basil smash Spritzer met citroensap en geplette basilicumblaadjes.