Het jasje van de Grote Bondboef is terug

Ernst Stavro Blofeld als stijlicoon – dat zou hij zelf ook nooit gedacht hebben.

English stage and film actor Donald Pleasence (1919-1995) with Karin Dor (left) and Mie Hama, in a James Bond photocall from 'You Only Live Twice,' in which he plays the villainous Ernst Stavro Blofeld, who ponders world domination while stroking his cat. (Photo by Larry Ellis/Getty Images)
Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg

Ernst Stavro Blofeld is de boef die aan het hoofd staat van de fictieve misdaadorganisatie SPECTRE. Hij is de aartsvijand van James Bond. In maar liefst acht Bondfilms probeert Blofeld het leven van 007 zuur te maken, wat hem uiteraard nooit helemaal lukt.

Blofeld herken je aan zijn uniform, een flink litteken onder ’t oog en aan zijn huisdier, een witte Perzische kat die hij tergend langzaam over de rug aait. 

Dat uniform van Blofeld wordt gedomineerd door een jasje met een opvallende kraag. Dat jasje is zo synoniem met deze Bondboef komen te staan, dat er zelfs wordt gesproken over een Blofeldjasje.

Hoe ziet dat Blofeldjasje eruit? Dan moeten we naar de film You Only Live Twice uit 1967 kijken. Blofeld speelde weliswaar al in twee eerdere Bondfilms een rol, maar daarin kwam hij verdekt in beeld – alleen de witte kat was zichtbaar en de aaiende handen van de boef.

In You Only Live Twice komt Blofeld, gespeeld door Donald Pleasence, tevoorschijn in een ruimtecentrum waar hij James Bond (Sean Connery) te grazen neemt. Dit is de Blofeld die als Dr. Evil wordt geparodieerd in de Austin Powers-films.

Het jasje van de Blofeld uit You Only Live Twice is grijs van kleur, met tot aan de huig dichtgeknoopte knopen en een liggende boord. Het jasje heeft twee opgenaaide zakken.

Recentelijk is dit type jasje weer populair geworden. Het past in de groeiende vraag naar workwear. Dat zijn vaak ruime, ongetailleerde jasjes met een achtergrond als werkmanskleding. 

Dutch Dandies heeft zelfs een jasje in de najaarscollectie de naam Stavro Colbert meegegeven. Het is een wollen variant, feitelijk een vestjasje. Het Stavro Colbert heeft vier knopen, een liggend boordje en twee opgenaaide zakken plus een borstzakje.

In de voorlaatste Bondfilm uit 2015, SPECTRE, keert Blofeld terug om James Bond (Daniel Craig) dwars te zitten. Deze keer kruipt Christoph Waltz in de rol van Blofeld, al heeft hij wel een ander jasje aangetrokken.

Dat jasje heeft hij weer afgekeken van Telly Savalas, de Amerikaanse acteur die in On Her Majesty’s Secret Service uit 1969 de rol van Ernst Stavro Blofeld speelt. 

Dit jasje is niet zozeer een Blofeldjasje. Het mist de liggende boord die het Blofeldjasje zo kenmerkt. Hier is sprake van een mandarin collar, de opstaande rand die je kent van het Nehru-jasje, de jasjes die vernoemd zijn naar Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India (tegenwoordig ook weer veel gedragen door de Indiase premier Modi). 

Komt het Blofeldjasje je bekend voor? Dat kan kloppen, in China waren ze er zelfs eerder bij. 

Het oer-Blofeldjasje is ongetailleerd. Dat komt over het algemeen je silhouet niet ten goede. Dat hebben ze bij Dutch Dandies handig aangepakt. Door het gebruik van een beweeglijke stof (wol) en het knopen van de middelste twee knoopjes, trek je als vanzelf een taille in je Stavro Colbert. 

Dat helpt je niet als je auditie gaat doen voor de rol van Dr. No of Dr. Evil, maar het staat wel een stuk stijlvoller.

Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg