Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

Van langverwachte tot verrassende nieuwkomers: deze restaurants kregen in 2022 een ster (erbij).

Vandaag vond de jaarlijkse Michelin-uitreiking plaats. Een ochtend waarbij de beste chefs van Nederland van heinde en ver richting het DeLaMar theater in Amsterdam komen, in de hoop een (extra) ster in ontvangst te mogen nemen. De sfeer was gespannen; er werd gejuicht, er werd een traantje weggepikt, en er werden bovenal Michelin-sterren uitgedeeld. Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants in Nederland in 2022.

Wat zijn de Michelinsterren?

De belangrijkste onderscheiding voor restaurants in Nederland is ongetwijfeld de Michelinster; het is de Champions League onder het chef-bestaan. Sinds 1926 bepalen inspecteurs aan de hand van vijf criteria of een restaurant een Michelinster verdiend. In de Nederlandse Michelin gids staan momenteel 117 sterrenrestaurants: twee 3-sterrenrestaurants, 21 2-sterrenrestaurants en 94 1-sterrenrestaurants.

De criteria voor een ster zijn: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. De inspecteurs gaan samen in overleg en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster. Daarbij houdt één ster in dat het restaurant ‘hele goede keuken in zijn categorie’ heeft. Twee sterren betekenen een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’ en drie sterren staan voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’.

Heeft een restaurant een 3-gangenmenu voor €39,- (of minder), dat voor dat bedrag ook nog voldoet aan de eisen van Michelin? Dan kan het restaurant een Bib Gourmand onderscheiding krijgen.

Gerecht van Triptyque, het met een Groene Ster gewaardeerde restaurant van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst.

Vorig jaar introduceerde Michelin de Groene Ster: een ster ter waardering van pionierende chefs die naar duurzaamheid streven. De eerste chefs die de Groene Ster in ontvangt mochten nemen waren in 2021: De Nieuwe Winkel, Bolenius, Aan Sjuuteeänjd, Lokaal, Het Seminar, One, Restaurant De Kas en De Librije. Dit jaar sluiten Triptyque in Wateringen, Flore in Amsterdam en Héron in Utrecht (de eerste ster in Utrecht sinds lange tijd) aan in het lijstje.

Nieuwe sterrenrestaurants met 1 Michelinster 2022

Noor in Hoogkerk (Groningen)

De Groningse Marleen en Jeroen Brouwer mochten vanochtend allebei een felbegeerde Michelin-koksbuis aantrekken.

Atelier in Gulpen

Er klonk luid gejuich in de zaal toen werd aangekondigd dat chef Hans Kinkartz een Michelin ster in ontvangt mocht nemen voor zijn restaurant Atelier. De chef staat al 10 jaar in de kijker voor een ster en mocht ‘m vandaag eindelijk mee naar huis nemen.

De Kas in Amsterdam

Vorig jaar een Groene Ster, dit jaar een Michelinster: de jongens van de Kas flikken ’t. Wim de Beer en Jos Timmers focussen op lokaal en duurzaam, in alle onderdelen van het bedrijf.

De Juwelier in Amsterdam

Chef-kok Yoran Jacobi mocht zowel de Young Chef of the Year Michelin Award in ontvangst nemen, als zijn eerste ster ophalen. Een uitmundende prestatie die De Juwelier landelijks op de kaart zet.

Lars Amsterdam

Bij Lars Amsterdam beschrijft Michelin de kookkunsten als ‘fine food art‘. Volgens de gids neemt chef Lars Scharp je mee in een
modern en gedetailleerd avontuur.

Zoldering in Amsterdam

Vanochtend bleek dat Michelin geen fan is van menu’s. Zodoende beloonde de gids Zoldering voor hun rijke à la carte aanbod met een eerste Michelinster.

Pikaar in Hilvarenbeek

Cas Pikaar won in 2020 Michelin’s Jonge Topchef van het Jaar Award, en werd dit jaar dan toch eindelijk beloond met een heuse Michelinster.

’t Ganzenest in Rijswijk

Michelin beargumenteerd de ster van ’t Ganzenest als volgt: ‘Het talent om herkenbare smaken een extra dimensie te geven, is ook een van de grote krachten van Erik Tas. Zijn ’t Ganzenest in Rijswijk is een ode aan absolute topproducten.’

Alma in Oisterwijk

Restaurant Alma is gevestigd in hetzelfde pand als waar het legendarische oud-Michelin restaurant De Swaen ook zat. Dat was jarenlang hét gastronomische hoogtepunt van Nederland, tot het in begin 2000 zijn sterren verloor. In 2019 opende chef Wouter van Laarhoven zijn restaurant Alma en zette daarmee de traditie in een nieuw jasje voort. Daarnaast won de huissommelier Malou Hagenaars de Sommelier van het Jaar Award.

Vigor in Vught

Bij Vigor gaan authentieke finesse en eigentijdse klasse hand in hand met geweldige wijnassociaties, aldus de Michelin gids.

Nieuwe restaurants met 2 Michelinsterren in 2022

Restaurant Flore in Amsterdam

Het kwam als een schok binnen bij chef-kok Bas van Kranen en zijn team: vanochtend mocht hij drie nieuwe Michelinsterren in ontvangst nemen. Een Groene Ster voor zijn duurzame gastronomie en (niet één maar) twéé sterren vanwege zijn verfijnde keuken.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen

Stond chef Emile van der Staak eerder tijdens de uitreiking nog zijn idee van botanische gastronomie aan te prijzen, even later kreeg hij te horen dat hij dit jaar zijn tweede Michelinster mee naar huis mag nemen. Een buitengewone verrichting. Michelin beschrijft de chef als volgt: ‘Van der Staak is een visionair die de microseizoenen tot leven brengt dankzij een ragfijne techniek en intrigerende creativiteit.’

Restaurant Julemont in Wittem (Limburg)

Volgens Michelin sublimeert Guido Braeken producten van buitengewone kwaliteit en levert hij culinair maatwerk met jeugdige uitbundigheid. Dat leverde de chef vandaag een tweede ster op.