Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

Van langverwachte tot verrassende nieuwkomers: deze restaurants kregen in 2024 een ster (erbij).

Vandaag vond de jaarlijkse Michelin-uitreiking plaats. Een ochtend waarbij de beste chefs van Nederland van heinde en ver richting Maastricht komen, in de hoop een (extra) ster in ontvangst te mogen nemen. De sfeer was gespannen; er werd gejuicht, er werd een traantje weggepikt, en er werden bovenal Michelinsterren uitgedeeld. Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants 2024 in Nederland.

Wat zijn de Michelinsterren?

De belangrijkste onderscheiding voor restaurants in Nederland is ongetwijfeld de Michelinster; het is de Champions League onder het chef-bestaan. Sinds 1926 bepalen inspecteurs aan de hand van vijf criteria of een restaurant een Michelinster verdiend. In de Nederlandse Michelingids staan nu 122 sterrenrestaurants: één 3-sterrenrestaurant, 19 2-sterrenrestaurants en 102 1-sterrenrestaurants.

De criteria voor een Michelinster zijn: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. De inspecteurs gaan samen in overleg en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster. Daarbij houdt één ster in dat het restaurant ‘hele goede keuken in zijn categorie’ heeft. Twee sterren betekenen een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’ en drie sterren staan voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’.

Als het bedrag van de totale rekening niet boven de €65/€70 per persoon uitkomt, en het eten ook nog voldoet aan de eisen van Michelin, dan kan het restaurant een Bib Gourmand onderscheiding krijgen.

Gerecht van restaurant De Dyck in Woubrugge, dat in 2023 een Groene Ster kreeg toegedeeld. Foto: Karien Nieuwenhuis.

In 2021 introduceerde Michelin de Groene Ster: een ster ter waardering van pionierende chefs die naar duurzaamheid streven. De eerste chefs die de Groene Ster in ontvangt mochten nemen waren in 2021: De Nieuwe Winkel, Bolenius, Aan Sjuuteeänjd, Lokaal, Het Seminar, One, Restaurant De Kas en De Librije. In 2022 sluitten Triptyque in Wateringen, Flore in Amsterdam en Héron in Utrecht aan in het lijstje. Vorig jaar, in 2023, zijn er 4 nieuwe Groene Michelin sterren uitgedeeld. Restaurant Hof aan Zee in Koudekerke, restaurant Rotonde in Rotterdam, restaurant Morille in Koudekerke en restaurant De Dyck in Woubrugge kregen een Groene ster. In 2024 komen daarbij: Neder in Alkmaar, Restaurant Vannu in Bavel, Mearkas in Eastermar, Flores in Nijmegen, Kook Atelier op oost in Oosterend (Texel), Fermin in Rotterdam, Heimat in Utrecht en Lutum in Wijk bij Duurstede.

Naast sterren, worden er tijdens de Michelinuitreiking ook speciale awards uitgereikt. Zo ging de Young Chef Award naar Sofiane Bons van Joelia in Rotterdam en de Sommelier Award naar Lendl Mijnhijmer van Restaurant Showw in Amsterdam.

Nieuwe Michelin sterrenrestaurants in 2024

Het bekende restaurant Inter Scaldes in het Zeelandse Kruiningen heeft dit jaar een tweede Michelinster in ontvangt mogen nemen. In 2024 zijn 10 nieuwe restaurants opgenomen in de Michelingids met een eerste ster.

Restaurant Showw in Amsterdam

Bij Showw waren de eersteklas ambities altijd al hoog. Het luxueze restaurant in Amsterdam heeft nu haar eerste Michelinster binnen.

Zenith in Apeldoorn

Volgens Michelin laat “Joey Stinissen van Zenith in Apeldoorn schoonheid rijmen met diepgang en punch.”

Demain in Cadzand

Demain in Cadzad is nog maar net een jaar open en heeft nu al een Michelinster in de pocket.

Restaurant Demain kijkt uit over de duinen van Cadzand.

Joann in Enschede

Emiel Kwekkeboom mag zich in de handen knijpen: de chef-kok heeft de Michelin-inspecteurs overtuigd met zijn “expressieve creativiteit”.

Sabero in Leende

Sterrenrestaurant Sabero vertrok twee jaar geleden uit Roermond, om kleinschaliger te heropenen in het Brabantse Leende. Nu hebben ze de Michelinster weer terug.

Restaurant 1857 in Roosendaal

In de oude boerderij waar Restaurant 1857 in gevestigd is, draait alles om luxe. En dat werkt: chef Joey van Heesbeen heeft een eerste Michelinster ontvangen.

Odille in Sint-Oedenrode

Een goede chef excelleert in sauzen, en zo ook chef-kok Casimir Evens met zijn diepe sauzen, die vanaf vandaag een Michelin-ster op zak heeft.

Triptyque in Wateringen

Ook Triptyque, het restaurant onder leiding van Chef-kok Niven Kunz is al een bekende bij Michelin. In 2022 ontving hij een Groene Ster voor zijn duurzame ambities, dit jaar wordt hij bekroond met een Michelinster.

Gerecht van Michelin-restaurant Triptyque in Wateringen.

Lutum in Wijk bij Duurstede

Dit Utrechtse restaurant viert de seizoenen en dat is niet onopgemerkt gebleven bij Michelin.

Restaurant Affect in Zwolle

Michelin betaamt: “Dat je voor een hoogwaardige gastronomische maaltijd geen luxeproducten behoeft, bewijst Lars Aukema van Restaurant Affect in Zwolle, waar regionale en internationale smaakmakers gevoelig worden gecombineerd.”