Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

Van langverwachte tot verrassende nieuwkomers: deze restaurants kregen in 2023 een ster (erbij).

Vandaag vond de jaarlijkse Michelin-uitreiking plaats. Een ochtend waarbij de beste chefs van Nederland van heinde en ver richting het DeLaMar Theater in Amsterdam komen, in de hoop een (extra) ster in ontvangst te mogen nemen. De sfeer was gespannen; er werd gejuicht, er werd een traantje weggepikt, en er werden bovenal Michelinsterren uitgedeeld. Dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants 2023 in Nederland.

Wat zijn de Michelinsterren?

De belangrijkste onderscheiding voor restaurants in Nederland is ongetwijfeld de Michelinster; het is de Champions League onder het chef-bestaan. Sinds 1926 bepalen inspecteurs aan de hand van vijf criteria of een restaurant een Michelinster verdiend. In de Nederlandse Michelingids staan momenteel 125 sterrenrestaurants: twee 3-sterrenrestaurants, 20 2-sterrenrestaurants en 103 1-sterrenrestaurants.

De criteria voor een Michelinster zijn: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. De inspecteurs gaan samen in overleg en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster. Daarbij houdt één ster in dat het restaurant ‘hele goede keuken in zijn categorie’ heeft. Twee sterren betekenen een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’ en drie sterren staan voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’.

Heeft een restaurant een 3-gangenmenu voor €39,- (of minder), dat voor dat bedrag ook nog voldoet aan de eisen van Michelin? Dan kan het restaurant een Bib Gourmand onderscheiding krijgen.

Gerecht van restaurant De Dyck in Woubrugge, dat dit jaar een Groene Ster kreeg toegedeeld. Foto: Karien Nieuwenhuis.

In 2021 introduceerde Michelin de Groene Ster: een ster ter waardering van pionierende chefs die naar duurzaamheid streven. De eerste chefs die de Groene Ster in ontvangt mochten nemen waren in 2021: De Nieuwe Winkel, Bolenius, Aan Sjuuteeänjd, Lokaal, Het Seminar, One, Restaurant De Kas en De Librije. In 2022 sluitten Triptyque in Wateringen, Flore in Amsterdam en Héron in Utrecht aan in het lijstje. Dit jaar, in 2023, zijn er 4 nieuwe Groene Michelin sterren uitgedeeld. Restaurant Hof aan Zee in Koudekerke, restaurant Rotonde in Rotterdam, restaurant Morille in Koudekerke en restaurant De Dyck in Woubrugge kregen een Groene ster toegedeeld.

Naast sterren, worden er tijdens de Michelinuitreiking ook speciale awards uitgereikt. Zo ging de Young Chef Award naar Yornie van Dijk van restaurant Basiliek in Harderwijk en de Sommelier Award naar Nadine Mögling van restaurant Bij Jeff in Den Hoorn, Texel.

Nieuwe sterrenrestaurants met 1 Michelinster in 2023

In 2023 zijn 17 nieuwe restaurants opgenomen in de Michelingids met een eerste ster. Op het podium van het DeLaMar Theater reikten Jonnie Boer (chefkok van driesterrenrestaurant De Librije) en Jannis Brevet (chefkok van driesterrenrestaurant Inter Scaldes) de eerste sterren uit aan:

Karel 5 in Utrecht

Chef Leon Mazairac nam de koksbuus aan en zei: “Hier hebben we lang op gewacht. Ik durfde hier bijna niet meer te komen, maar het is geweldig dat we hier vandaag mogen staan.” Het is voor het eerst in 10 jaar tijd dat het institutionele Karel 5 weer een Michelinster onder zijn naam heeft staan.

Château Neercanne in Maastricht

Vanderveen in Amsterdam

Lizz in Gouda

Flavours in Weert

Chef Ron Lemmens stond samen met zijn vrouw vol tranen op het podium. Lemmens licht toe: “We hebben in 2019 onze zoon verloren aan een hersenbloeding. Dit was na zijn dood ons doel, en we hebben het gehaald.”

Brass Boer Thuis in Zwolle

Bistro de la Mer in Amsterdam

Central Park in Voorburg

Restaurant Smink in Wolvega

Studio in Maastricht

Maeve in Utrecht

Coulisse in Amsterdam

Codium in Goes

De Woage in Gramsbergen

Yama in Rotterdam

Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht

Basiliek in Harderwijk

Mocht chef Yornie van Dijk aan het begin van de uitreiking nog de Young Chef Award in handen nemen, een half uurtje later stond hij weer op het podium voor zijn eerste Michelinster.

Nieuwe sterrenrestaurants met 2 Michelinsterren 2022

De eerste Nederlandse chef-kok die 3 Michelinsterren in ontvangst mocht nemen, was Kees Helder van restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Voor de gelegenheid was hij vandaag in Amsterdam aanwezig, om één chef-kok zijn tweede ster uit te reiken.

Vinkeles in Amsterdam

Jurgen van der Zalm ontving een tweede Michelinster voor zijn restaurant Vinkeles in Amsterdam.