Steve Jobs’ persoonlijke Mac onder de hamer

De computer is niet bijzonder spectaculair, maar de data die nog op deze Mac staat is dat wel.

Werkende Apple I’s en zelfs iPhones in hun originele verpakking uit 2007 halen topprijzen op bij veilingen. Recent was een iPhone bijna 40.000 dollar waard voor een koper. Bij Bonhams wordt nu een heel bijzonder stukje technologische geschiedenis geveild.

Al is het toestel zelf allesbehalve spectaculair. Terwijl Apple-fanaten gecharmeerd zijn van de nieuwste gadgets, ligt momenteel een archiefstuk uit de geschiedenis van de fabrikant voor het grijpen. Bonhams veilt de Macintosh SE van wijlen Steve Jobs tijdens de veiling History of Science and Technology, including Space History.

Het toestel is dan wat gewoontjes, de gegevens die op de Macintosh SE zijn opgeslagen , zijn echter de moeite waard. Waarom? Van 1987 tot 1988 diende de computer als een werkinstrument voor Steve Jobs toen hij zijn tweede bedrijf, Next, aan het oprichten was. Op de harde schijf staan ​​nog oude werkdocumenten van de wijlen Apple- en Next-oprichter.

Zoals to do-lijsten, reisdocumenten en stukken over instellingen en andere afspraken. Bijvoorbeeld een document over een gemiste afspraak met de toenmalige Prince of Wales, die nu bekend staat als koning Charles III. Er zijn ook aanwijzingen dat de buitenechtelijke dochter van Steve Jobs, Lisa Brennan-Jobs, de computer mocht gebruiken toen ze het kantoor van haar vader bezocht. Het unieke stuk zal naar verwachting tot €200.000 tot €300.000 opbrengen op de veiling. Apple verkocht de Macintosh SE van maart 1987 tot oktober 1990.

Het model stamt uit eind 1987 en wordt geleverd met het originele toetsenbord, de muis en de interne harde schijf van wel 20 MB(!). De veiling, nu online bij Bonhams, sluit op 25 oktober.

Beeld: Bonhams