Steve McQueen’s Bullitt-horloge is terug

Het horloge dat Steve McQueen ooit droeg in Bullitt, is opnieuw uitgebracht. En je hoeft je spaarrekening niet eens te plunderen.

Als je het Amerikaanse horlogemaker Benrus niet kent, dan is het je vergeven. In de hoogtijdagen droeg held Steve McQueen er één, net zoals Charles Lindbergh en Babe Ruth.

Zoals veel ooit beroemde horlogefabrikanten, kon Benrus in de jaren zeventig niet concurreren met goedkope Japanse quartz-uurwerken. Het merk werd in de loop van de decennia gekocht en verkocht en de naam raakte in de vergetelheid.

Maar een merk dat zo rijk is aan geschiedenis, duikt altijd wel weer op en Benrus is terug met precies het model dat Steve McQueen droeg in Bullitt. Een toegankelijk geprijsd horloge voor als je niet de middelen hebt om zijn TAG Heuer Monaco te kopen uit Le Mans of de Rolex Submariner die hij vooral privé droeg.

Quartz crisis

Benrus begon als een horlogereparatiebedrijf in New York City. Het merk, opgericht door de broers Ben, Oscar en Ralph Lazrus, ontleende zijn naam aan de eerste en laatste lettergrepen van de naam van Ben Lazrus. De jonge mannen verzamelden een paar duizend dollar en importeerde uurwerken uit La Chaux-de-Fonds, Zwitserland. Benrus werd al snel een van de eerste lifestylemerken en creëerde goed gemaakte horloges voor niet al te veel geld.

In 1926 waren ze een van de eerste bedrijven die een beroemdheid (vlieger Charles Lindbergh) inhuurden om hun waren op de markt te brengen. Ze ontwikkelden ook een sportluchtvaart horloge dat werd gepromoot door baseballer Babe Ruth.

In de jaren 40 richtte Benrus zich op zijn meest gevierde model, de Sky Chief. Het succes van deze chronograaf viel samen met de opkomst van de commerciële luchtvaart en de Sky Chief werd bekend als het ‘Official Watch of Famous Airlines’. Je kunt zelfs vintage stukken vinden met gegraveerde achterkanten die verklaren dat ze officieel eigendom zijn van onder andere TWA, PAN AM, maar ook KLM.

Mil-Spec

In de jaren vijftig was Benrus ook een productieve producent van militaire uurwerken geworden. Steve McQueen droeg een civiele versie van deze zwarte wijzerplaat in de klassieker Bullitt. McQueen is nog steeds de King of Cool en de horloges die hij droeg behoren nog steeds tot de meest verzamelbare vintage horloges ter wereld.

Net zoals de bruine suède chukka-laarzen en Persol-zonnebrillen die hij ook onsterfelijk maakte. Horlogemagazine Worn & Wound maakt in samenwerking met Benrus een speciale revival van wat Series #3061 wordt genoemd.

Het nieuwe horloge is eenvoudig in zijn uitvoering en is een directe hommage aan de klassieker uit de jaren 60, met een stalen 39,5 mm kast. De gesatineerd geborstelde kast herbergt een Zwitsers Soprod P024 kaliber automatisch uurwerk met 38 uur gangreserve. De eenvoudige zwarte matte wijzerplaat heeft mil-spec cijfers op de binnenste wijzerplaat.

Geïnspireerd door de Mustang uit de film, heeft het Benrus Series #3061 horloge een zwarte leren rallyband met rode stiksels gekregen. Het is nu te koop via Worn & Wound’s Windup Watch Shop voor $595 (ca. €622,95). De eerste 50 bestellingen worden geleverd met een extra NATO-band in bosgroen.