De meest ondergewaardeerde films van Steven Spielberg

Dat de regisseur met The Fabelmans weer een hitfilm te pakken heeft, is duidelijk. Maar welke films van Spielberg zijn ondergewaardeerd?

Steven Spielberg film The Fabelmans draait sinds deze maand in de Nederlandse bioscopen. De semi-autobiografische film over het leven van hemzelf staat goed in de boeken, en is genomineerd voor maar liefst 7 Oscars. Verder heeft de roemrijke regisseur een indrukwekkende filmografie op zijn naam staan, waaronder films als Catch Me If You Can, West Side Story, Schindlers List, Jurrasic Park, Saving Private Ryan en Jaws. Maar welke films van Spielberg zijn minder bekend, en daardoor ondergewaardeerd?

Minority Report (2002)

John Anderson (Tom Cruise) ontwikkelt in Minority Report een techniek waarmee er voorspeld kan worden of er een misdaad gepleegd gaat worden. Het levert een doordenker van een film op, maar die ook barst van de actie.

Amistad (1997)

Amistad is een historisch drama over de opstand van West-Afrikaanse slaven op het Spaanse schip La Amistad. Met een sterrencast bestaande uit Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou en Matthew McConaughey deed de film veel stof opwaaien over racisme in Amerika en hoe hier over werd geïnformeerd.

Empire of the Sun (1987)

Het gelijknamige boek van J.G. Ballard is tot Empire of the Sun verfilmd, waar het verhaal van James Graham (Christian Bale) centraal staat. Graham wordt tijdens de Japanse inval van Shanghai gescheiden van zijn ouders, en komt in een Japans interneringskamp terecht. Daar probeert hij, ondanks de gruwelen, wat van het leven te maken.

The Color Purple (1985)

In The Color Purple lanceerde Steven Spielberg de acteercarrière van Whoopi Goldberg. De film gaat over de jonge zwarte Celie die aan het begin van de twintigste eeuw in het Amerikaanse Zuiden opgroeit in een wrede, onrechtvaardige wereld.

Always (1989)

Alhoewel de meningen over Always verschillen, leverde de film in ’89 een goede box office op. De fantasyfilm over de omgekomen piloot Pete (Richard Dreyfuss) wordt een spirituele gids van een jongere collega (Brad Johnson). Verder speelde Audrey Hepburn haar laatste rol in Always, voordat ze in 1993 overleed.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Steven Spielberg maakte A.I. Artificial Intelligence samen met Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey). Een grimmige sciencefictionsprookje over een robotjongen die door zijn ouders wordt afgedankt. Kunstmatige intelligentie is de held in deze film en vertoont humaner gedrag dan de menselijke makers.

Duel (1971)

Duel is een van de eerste films van de toenmalige 23-jarige Steven Spielberg, waarin een zakenman zowat de hele film lang wordt achtervolgd door een tankwagen met onzichtbare chaffeur. Alle cameratrucs die Spielberg in zich had werden voor Duel uit de doos getoverd. Als een soort voorproefje op zijn legendarische kaskraker Jaws (1975).

Munich (2005)

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München houden Mossad-agenten een klopjacht op de daders. Spielberg schaart zich niet achter de Palestijnen of de Israëli’s, maar concentreert zich op de vicieuze cirkel van wraakneming.