De meest ondergewaardeerde films van Steven Spielberg

Dat de regisseur met Masters of the Air weer een hit te pakken heeft, is duidelijk.

Steven Spielberg laatste film The Fabelmans kwam een nu ongeveer jaar geleden uit, maar we hoeven de bekroonde regisseur niet lang te missen. Binnenkort verschijnt zijn serie Masters of the Air op Apple TV+, met daarin onder andere Austin Butler en Barry Keoghan. De serie van negen afleveringen speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en richt zich op een team van luchtmacht-piloten die strijden tegen Nazi-Duitsland. Verder heeft de roemrijke Spielberg een indrukwekkende filmografie op zijn naam staan, waaronder films als Catch Me If You Can, West Side Story, Schindlers List, Jurrasic Park, Saving Private Ryan en Jaws. Maar welke films van Spielberg zijn minder bekend, en daardoor ondergewaardeerd?

Minority Report (2002)

John Anderson (Tom Cruise) ontwikkelt in Minority Report een techniek waarmee er voorspeld kan worden of er een misdaad gepleegd gaat worden. Het levert een doordenker van een film op, maar die ook barst van de actie.

Amistad (1997)

Amistad is een historisch drama over de opstand van West-Afrikaanse slaven op het Spaanse schip La Amistad. Met een sterrencast bestaande uit Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou en Matthew McConaughey deed de film veel stof opwaaien over racisme in Amerika en hoe hier over werd geïnformeerd.

Empire of the Sun (1987)

Het gelijknamige boek van J.G. Ballard is tot Empire of the Sun verfilmd, waar het verhaal van James Graham (Christian Bale) centraal staat. Graham wordt tijdens de Japanse inval van Shanghai gescheiden van zijn ouders, en komt in een Japans interneringskamp terecht. Daar probeert hij, ondanks de gruwelen, wat van het leven te maken.

The Color Purple (1985)

In The Color Purple lanceerde Steven Spielberg de acteercarrière van Whoopi Goldberg. De film gaat over de jonge zwarte Celie die aan het begin van de twintigste eeuw in het Amerikaanse Zuiden opgroeit in een wrede, onrechtvaardige wereld.

Always (1989)

Alhoewel de meningen over Always verschillen, leverde de film in ’89 een goede box office op. De fantasyfilm over de omgekomen piloot Pete (Richard Dreyfuss) wordt een spirituele gids van een jongere collega (Brad Johnson). Verder speelde Audrey Hepburn haar laatste rol in Always, voordat ze in 1993 overleed.

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Steven Spielberg maakte A.I. Artificial Intelligence samen met Stanley Kubrick (2001: A Space Odyssey). Een grimmige sciencefictionsprookje over een robotjongen die door zijn ouders wordt afgedankt. Kunstmatige intelligentie is de held in deze film en vertoont humaner gedrag dan de menselijke makers.

Duel (1971)

Duel is een van de eerste films van de toenmalige 23-jarige Steven Spielberg, waarin een zakenman zowat de hele film lang wordt achtervolgd door een tankwagen met onzichtbare chaffeur. Alle cameratrucs die Spielberg in zich had werden voor Duel uit de doos getoverd. Als een soort voorproefje op zijn legendarische kaskraker Jaws (1975).

Munich (2005)

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München houden Mossad-agenten een klopjacht op de daders. Spielberg schaart zich niet achter de Palestijnen of de Israëli’s, maar concentreert zich op de vicieuze cirkel van wraakneming.

The Fabelmans (2022)

The Fabelmans is een losse hervertelling van Spielbergs jeugd die opgroeide in de jaren zestig en zeventig in Arizona, waar zijn familie te maken kreeg met antisemitisme. De film is een ode aan de kindertijd en de magie van films, met Paul Dano en Michelle Williams als de ouders van Sammy, waarbij de laatste haar zoon aanmoedigt om zijn liefde voor het filmmaken na te streven, wat zijn vader maar afdoet als een ‘hobby’. In de film spelen ook Seth Rogen, Judd Hirsch, regisseur David Lynch in een zeldzame cameo en nieuwkomer Gabriel LaBelle als Sammy Fabelman.