Stromae’s les in bescheidenheid

Het hartenzeer van Stromae is voor ons allemaal een les in bescheidenheid.

stromae strik paul van haver stijl preppy

Paul van Haver (Etterbeek, 1985) begon zijn muzikale carrière onder de het pseudoniem Opmaestro, een naam die hij later verhaspelde tot Stromae. Onder die artiestennaam debuteerde hij op 26 september 2009 in de Nederlandse Top 40 met het opzwepende dansnummer Alors on danse. En daarna, zou je kunnen zeggen, begon de victorie.

Van zijn tweede album uit 2013 verschenen vier singles, waaronder het hartstochtelijke Papaoutai en het meeslepende Formidable. Ta fête was in 2014 het officiële lied van de Rode Duivels bij het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Helpen deed het niet; de Rode Duivels vlogen er in de kwartfinale uit.

een tekst die door merg en been snijdt

In 2014 introduceerde Stromae zijn eigen kledingmerk Mosaert. De jaren erna hield hij zich bezig met regisseren, maar afgelopen najaar was daar ineens de single Santé, en twee weken terug L’enfer, een hypnotiserende, eclectische ballade waarin hij zijn hartenzeer openbaart met een tekst die door merg en been snijdt. Kijk naar het indrukwekkende interview op de Franse zender TF1 waarin hij uit het niets L’enfer inzet. Voor wie niet Frans spreekt, is er de Engelse ondertiteling. Luister en lees, het is een les in bescheidenheid. Uiteindelijk rest je als kijker niets anders dan het dankwoord dat de interviewster richt aan Stromae: “Merci pour votre sincérité.”

Dat bijzondere muzikaal talent, daar heeft België toch meer patent op dan Nederland. Er lijkt zoveel van Jacques Brel te zitten in Stromae: de oprechtheid waar de interviewster over spreekt, de hartstocht, het gevoel voor drama, de expressieve lichaamstaal, de traan in de ooghoek en de durf om zichzelf te ontmaskeren. En dan bij TF1 ook nog aanschuiven in een donkerblauw pak met stropdas, net als Brel in L’Olympia. De heimwee naar de tijden zonder autotune dringt zich nadrukkelijk op.

Zeven jaar was de muzikant Stromae in retraîte. Maar onder al die tristesse was er bij vlagen die aanstekelijke lach, alsook de kleurrijke kleding waarmee hij zijn veelzijdige persoonlijkheid van jongsaf aan weet te verpakken. Daarom een bloemlezing uit de vele verschijningsvormen waarin we Stromae hebben leren kennen.