12 x stijladvies van kenners

Hoe geef jij jouw eigen stijl een upgrade? Doe je voordeel met lessen van deze experts.

Paul Smith : Runway - Paris Fashion Week - Menswear F/W 2020-2021

Pochet

“Ik doe altijd een wit pochet in m’n borstzak. Het is de kortste weg om je hele uiterlijk een opknapbeurt te geven.”

– Nick Hart, ontwerper en creatief directeur Spencer Hart, Savile Row 

Broekspijpen

“De lengte van een broek kan je look maken of breken. De broek moet precies lang genoeg zijn om je schoen net te raken, maar tegelijkertijd kort genoeg om je kousen te tonen wanneer je zit. Kousen vallen op, daarom raad ik altijd aan kousen te kiezen die matchen met je schoenen.”

– James Spreckley, creatief directeur Reiss 

Kousen

“Wil je optisch langer lijken, kies dan kousen in de kleur van je broek. Wil je jouw lengte optisch breken, kies dan juist een kleur die contrasteert met je broek.” 

– Arno Kantelberg, hoofdredacteur ModMod 

Houding

“De best geklede man, is de man met de beste houding.” 

– Lucas Ossendrijver, ontwerper, voormalig artistiek directeur Lanvin Homme

Tinten

“Je eigen individuele stijl moet je persoonlijkheid onderstrepen. Mijn tip: combineer tinten van dezelfde kleur. Dat ziet er altijd chic en verfijnd uit, maar op een bijna moeiteloze, vanzelfsprekende manier.”

– Lucas Ossendrijver, ontwerper, voormalig artistiek directeur Lanvin Homme

Onverwacht 

“In de kleding die ik ontwerp, meng ik klassieke elementen met het onverwachte. Dat doe ik om de mensen die mijn kleden dragen te verrassen. Dat kan bijvoorbeeld door een traditioneel gesneden jasje te combineren met een ongewone voering, gekleurde knopen en een revers van een contrasterende stof.”

– Sir Paul Smith, ontwerper

Individualiteit

“Je mag best een beetje anders zijn!”

– Sir Paul Smith, ontwerper

Strijken

“Deze heb ik geleerd van Gert-Jan Dröge: Als je toch een jasje over je overhemd gaat dragen, hoef je ’s ochtends alleen maar de voorkant van het overhemd te strijken. Scheelt toch weer tijd.”

– Arno Kantelberg, hoofdredacteur ModMod 

Schoenen 

“Een paar goeie schoenen kunnen je gehele voorkomen opscherpen. Bijvoorbeeld schoenen van Maud O’Keeffe, die zijn met de hand gemaakt in Italië.”

– Jeremy Langmead, brand & content director Mr Porter 

Kleur!

“Een scherp pak in een iets fellere kleur onderscheid je in een omgeving met andere mannen van al dat donkerblauw en zwart. Zo kan een harde kleur blauw goed werken zonder dat het meteen heel ostentatief wordt. Zo’n pak draag je wat mij betreft met een wit getailleerd overhemd en een dunne stropdas.”

Richard James, Londen 2013.

– Richard James, ontwerper Savile Row 

Getailleerd

“Een getailleerd jasje van een goeie kleermaker zorgt ervoor dat je er in elke situatie en in elke combinatie goed uitziet. Want een getailleerd jasje gaat nóóit uit de mode.”

– Jason Broderick, Harrods menswear 

Formule 

“Volg niet lijdzaam de mode of trends, maar vind een formule die voor jou werkt. Dat kan bijvoorbeeld een nauwsluitend double-breasted jasje zijn met daaronder een T-shirt. Draag dat op een grijze wollen broek. Feilloos!”

– Patrick Grant, ontwerper Norton & Sons, Savile Row