Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel

Hij verlaat Royal Antwerp met een titel en een beker op zak. Maar om écht een grote coach te worden, moet Mark van Bommel eerst naar de kapper.

mark van bommel
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
peter bosz
Stijladvies voor een voetballer: Peter Bosz
Door Arno Kantelberg

Mark van Bommel was als speler een controversiële figuur, zoals hij dat inmiddels ook is als coach. Bij PSV vertrok hij met slaande deur, bij Royal Antwerp FC met bezwaard gemoed; de Antwerpenaren eindigen het voetbalseizoen in België zonder prijs (de bekerfinale werd eergisteren verloren).

De jonge speler Mark van Bommel bij Fortuna Sittard, dat was een goedlachse middenvelder met een vlassnor en kleine krulletjes die het midden hielden tussen macaroni en spaghetti. Omdat hij zijn haren in die tijd rondom opschoor, leek het alsof Van Bommel een alpinopet op zijn hoofd had, een alpinopet van krullen.

In het vroege begin van wat een indrukwekkende carrière zou worden, bezat Van Bommel een dunne begroeiing op de bovenlip. Die vlassnor is inmiddels, vele jaren later, uitgegroeid tot een heel beste borstel.

De snor van Van Bommel is momenteel mooi vol, die mag er zijn. Kortom, complimenten voor de snor. Baard is ook goed, een baard met karakter. Sterker nog, de baard van Van Bommel komt serieus in de buurt van die van Andrea Pirlo. En die van Pirlo, dat is de burgemeester onder de baarden.

Van Bommel heeft een beetje grijs in de baard, ook goed. Zo’n kleurenspel in de baard geeft dynamiek aan het gezicht, een gelaagd aura. De drager krijgt daardoor vanzelf meer karakter.

Die van Andrea Pirlo, dat is de burgemeester onder de baarden

Het grote voordeel van al dat haar rondom de mond is dat het de kijker afleidt van het haar aan de bovenzijde. Bovenop de bol is het namelijk nog steeds niet ideaal. Als Mark van Bommel een heel grote trainer wil worden, zal hij ook het plafond op orde moeten krijgen.

De kleine krullen zijn weg. Gelukkig. Daar was geen land mee te bezeilen. Maar Van Bommel vouwt nu een soort kuifje naar voren. In de basis is een kuif geen slecht idee, het moet alleen de andere kant op. De kuif moet omhoog en naar achteren, níet naar voren.

Stijladvies voor Peter Bosz (tip van de sluier: hij moet op de Franse tour).

Bobby Charlton kennen we als een van de grootste voetballers aller tijden, de beste die Engeland ooit heeft voortgebracht. De oudere Charlton had een ouderwetse comb over waar zelfs toen al lacherig over werd. Maar de jonge Bobby Charlton had een kuif waar Mark van Bommel naartoe moet.

De jonge Bobby Charlton vouwde zijn kuif naar boven, zoals het hoort. Naar beneden, dan ben je een jonge Justin Bieber. Kuif omhoog, dat is the way to go – kwestie van de juiste föhnroutine.

Als Van Bommel dat voor mekaar krijgt, dan verenigt hij Andrea Pirlo en Bobby Charlton in een oogopslag. Dan heb je de beste middenvelder van Juventus en de beste middenvelder die Engeland ooit heeft voortgebracht. Dat waren maarschalken van het middenveld. Regisseurs. Veldheren. En middenvelders zijn altijd de beste coaches. Kijk maar naar de succesvolste coaches uit eigen land: Hiddink, Van Gaal, Bosz, Slot, Ten Hag, Kees Rijvers. Mark van Bommel kan in dat rijtje komen, maar dan moet-ie dus eerst naar de kapper. 

Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
peter bosz
Stijladvies voor een voetballer: Peter Bosz
Door Arno Kantelberg