De 40 stijlvolste bands aller tijden (nrs 11 – 20)

Een lijst die wordt aangevoerd door een Duitse band. Wie had dat verwacht? We tellen verder af.

Bryan Ferry

20 The Ramones (VS, 1974)

the ramones

Spijkerbroek, zwartleren jack, high tops, wayfarers. Punk op zijn Newyorks. Stijlvast. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Sheena is a punk rocker (1977)

19 N.E.R.D. (VS, 2001)

Pharrell Williams and Shay of N.E.R.D.

Eigenlijk een bijproject voor de twee producers (Pharrell Williams en Chad Hugo) die we ook kennen als The Neptunes. N.E.R.D. (No-one Ever Really Dies). Pharrell bracht de preppy look terug naar de straat en begon zelf maar liefst twee eigen kledinglijnen: een samenwerking met de Japanse ontwerper Nigo: Billionaire Boys Club (denk: Ralph Lauren on speed) en Ice Cream (skate couture) 

Stijlvolste track volgens ModMod: She wants to move (2004)

18 Blondie (VS, 1975)

blondie

Die ravissante zangeres, voormalig Playboy-bunny Debbie Harry, nam het zicht nogal weg, maar de vijf mannelijke bandleden van Blondie stonden er knap op, in die klassieke stijl van zwart pak, wit overhemd en zwart dasje – zoals op de hoes van hun best verkochte album Parallel lines (1978) 

Stijlvolste track volgens ModMod: One way or another (1979)

17 The Kinks (Engeland, 1964)

The Kinks

Een van de invloedrijkste bands van hun generatie, met invloed tot in de jaren tachtig en negentig (Oasis, Blur). Er doen verschillende scenario’s de ronde over het ontstaan van de naam, maar volgens zanger Ray Davies was het een referentie aan hun kinky gevoel voor mode. Hoewel ze door de een de eerste punks genoemd worden, en door de ander de eerste hardrockers (luister bijvoorbeeld naar de openingsriff van debuuthit You really got me), waren The Kinks ouderwetse mods. Kijk maar naar dat haar. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Waterloo sunset (1967)

16 Air (Frankrijk, 1995)

air

Parijs duo (de bandnaam is een afkorting voor Amour, Imagination, Rêve) waarvan je de muziek zou kunnen omschrijven als een soort psychedelische variant op Serge Gainsbourg. Maar vergis je niet: in uiterlijke zin geen Julien Clerc-krullen boven gestreepte T-shirts met wufte sjaaltjes. Niets van dat. Air is van de pakken, de giletjes, de spencers en vooruit, een enkele keer ook van de gestreepte truien. Pluspunt: ze zijn de vaste leveranciers van muziek voor de films van Sofia Coppola. 

Stijlvolste track volgens ModMod: All I need (1998)

De Top 10 vind je hier.

15 The Beatles (Engeland, 1960 ) 

the beatles

De Engelse Soho-ontwerper Dougie Millins ontwierp in de eerste jaren de kleding voor The Beatles, onder meer de fameuze, boordloze Nehru-jasjes. Maar na hun bezoek aan de ashram van de Maharashi in India, ging het de bloemige kant op. Waarom dan toch zo hoog op deze lijst: vanwege de school makende haardracht natuurlijk én vanwege de Beatle-boot

De Beatle-boot is de halfhoge, dunne zwarte schoen met hak. De schoen werd speciaal voor de Fab Four ontworpen door Anello & Davide, schoenmakers in Covent Garden. Overigens waren het uiteindelijk de mods die ermee aan de haal gingen. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Eleanor Rigby (1966)

14 Elvis Costello & The Attractions (Engeland, 1977)

elvis costello

Hoort misschien niet helemaal op deze lijst, want is het echt een band, of is het gewoon een grote muzikale meneer met drie achtergrondmuzikanten? Hoe dan ook: die grote muzikale meneer bracht de grote zwarte bril weer helemaal en vogue in de pub-rockscene in Engeland. En dat in combinatie met een fifties-gevoel voor pakken. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Oliver’s Army (1968)

13 Roxy Music (Engeland, 1971)

bryan ferry

Stijl in zijn meest glamoureuze vorm, extra benadrukt door die broeierige avant-garde rock van Roxy Music. Bryan Ferry liet zich graag kleden door de Londense ontwerper Anthony Price (stevige schoudervullingen, smalle taille). Mede-oprichter Brian Eno, de meesterproducer achter – later – David Bowie, U2 en Coldplay, was de koning van de kitsch, met een voorliefde voor zwarte bontjes en glimmende leggings, en drummer Paul Thompson droeg tijdens hun eerste optreden bij Top of the pops een heus luipaardvel. 

Bryan Ferry stal natuurlijk de show. Zijn gesofisticeerde stijl begon als een ironische knipoog, maar het ging de arbeiderszoon zo natuurlijk af dat het zijn tweede natuur werd. Geen rockzanger weet een smoking zo dapper te dragen als Ferry.
Extra punten ook voor zijn military look ten tijden van Love is the drug (1975). Mét opgestroopte mouwen en het onderste deel van de stropdas netjes verstopt in het overhemd. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Love is the drug (1975)

12 The Small Faces (Engeland, 1965)

Vanwege de haardracht van gitarist Steve Marriott; zonder hem was er geen Paul Weller geweest. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Itchycoo Park (1967)

11 The Strokes (VS, 1998)

Guitarist Nick Valensi (front) & bassist Nikolai Fraiture of The Strokes perform at the Hollywood Center Studios in Los Angeles, California (Photo by Jeff Vespa/WireImage)

Rijkeluisbandje dat verantwoordelijk is voor de garagerock-revolutie van begin deze eeuw. De kledingstijl is lastig te omschrijven, want elk bandlid heeft zijn eigen look. Maar The Strokes werden de maatstaf voor vele andere bands.

Bonuspunten omdat Albert Hammond jr, een liefhebber van driedelig, een eigen prima pakkenlijn startte. Alleen te koop in Los Angeles-boetiek Confederacy. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Last Nite (2001)