De 40 stijlvolste bands aller tijden (nrs 1 – 10)

Een lijst die wordt aangevoerd door een Duitse band. Wie had dat verwacht? We tellen af naar de onverwachte winnaar.

paul weller The Style Council Films 'Long Hot Summer' Video
Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg

10 Run-D.M.C. (VS, 1986)

Zwarte koltruien, zwarte fedora’s, zwarte zonnebrillen, ja zelfs zwarte spijkerjacks. Het enige niet-zwarte zijn de veterloze Adidas Superstars. Die zijn wit. Met zwarte strepen, dat wel. Die grote gouden kettingen nemen we op de koop toe. 

Stijlvolste lyric: ‘And I walk down the street and I bop to the beat / with Lee on my legs and Adidas on my feet.’ Uit: My Adidas (1986) 

Andere stijlvolle track volgens ModMod: It’s like that (1997)

9 Fine Young Cannibals (Engeland, 1984)

fine young cannibals

Op de brokstukken van The Beat geformeerd trio, met een naam geleend van een film met Hollywood-duo Robert Wagner en Natalie Wood uit 1960 genaamd All the Fine Young Cannibals. De kleding- én muziekstijl van Fine Young Cannibals heeft duidelijke two tone-invloeden (zie ook nummer 8 van deze lijst).

Stijlvolste track volgens ModMod: Funny how love is (1986)

8 The Specials (Engeland, 1977)

The Specials

Elvis Costello was producer van hun debuutalbum (getiteld The Specials), dus ja, met de kledingstijl van de band die een enkele keer ook de naam The Special AKA voerde zat het wel snor. 

Oprichter Jerry Dammers, tevens oprichter van de idealistische platenmaatschappij Two Tone, begon als mod, werd toen hippie, vervolgens skinhead. De stijl van The Specials, een bewust raciaal gemengde band, was dan ook een mix van skin, rudeboy en mod. Dus: porkpie hats, Fred Perry-polo’s (bovenste knoopje dicht) en button down-overhemden van Ben Sherman. Straat-cool op zijn Engelst. 

Youtube-tip: Het eerste tv-optreden van The Specials sinds 1981 was in 2009 in het BBC-programma Later with… Jools Holland. Het klonk allemaal iets minder dan dertig jaar eerder, maar de outfits nog altijd tot in de puntjes verzorgd. 

Stijlvolste track volgens ModMod: A message to you Rudy (1979)

7 The Hives (Zweden, 1993)

De koningen van de zwartwit-combinaties. Hun muziek klinkt als rauwe garage-punk, maar de outfits zijn tot in de puntjes verzorgde jaren vijftig-echo’s (gepoetste two tone-schoenen!). Live zijn The Hives een van de beste bands van deze lijst, overigens. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Hate to say I told you so (2000)

6 The Jam (Engeland, 1972)

The Jam

Trio geformeerd rond Paul Weller die zijn stijl in eerste instantie afkeek van The Who. Het mod-kapsel leende hij bij Steve Marriott, de legendarische gitarist van The Small Faces en Humble Pie. Bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler deden hun best om aan te klampen (Foxton in zijn jasje, Buckler in zijn parka), maar Weller legde in The Jam de basis voor zijn latere eretitel The Modfather. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Town called Malice (1982)

Hier vind je de nummers 11 tot en met 20!

5 Franz Ferdinand (Schotland, 2002)

Franz Ferdinand

Art school-rock is op deze lijst meer dan goed vertegenwoordigd (Roxy Music, Blur…), en Franz Ferdinand uit Glasgow is ook een exponent daarvan – zie hun voorliefde voor dadaïsme (Max Ernst als inspiratie voor de videoclip van Take me out) en constructivisme (de albumhoes voor You could have it so much better is geleend van Alexander Rochenko). Kleding ook: minimalistisch, strak, jasjes met smalle revers, veel bruin en grijs. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Take me out (2004)

4 OutKast (VS, 1994)

andre 3000 outkast

Zo experimenteel als Antwan ‘Big Boi’ Patton en André ‘3000’ Benjamin hun muziek presenteerden (een blend van hiphop, r & b en pop), zo origineel was hun verschijningsvorm. Met André 3000 als ultieme dandy van de blauwe knoop in een stijl die we als ‘neo-Brits’ en ‘golf course chic‘ zouden willen omschrijven. 

andre 3000 outkast

Stijlvolste videoclip: Hey ya (2003), een pastiche op het beroemde optreden van The Beatles bij de show van Ed Sullivan, destijds het startschot voor de British invasion van Amerika.

Stijlvolste track volgens ModMod: Ms. Jackson (2000)

3 Japan (Engeland, 1974)

japan

Ja ja, dat haar van David Sylvian lijkt op dat van prinses Beatrix. Maar kijk ’s naar die witte schoenen, dat smalle dasje, die juiste lengte van de manchetten. En niet alleen voorman Sylvian was een stijlmeester; de andere vier bandleden, waaronder Sylvian’s broer Steve, hadden dezelfde stijlvastheid als hun frontman.

Hoewel ze démodé leken in de eerste jaren van hun bestaan, tenslotte de jaren van de punk en de new wave, bleken de Japan-leden ineens avant-garde toen in de jaren tachtig de New Romantics tot leven kwamen in Londen. Duran Duran, Haircut 100, Spandau Ballet; allemaal slippendragers van Japan. En bovendien hadden ze geen van allen een stem als een bronzen klok zoals David Sylvian. 

Stijltrivia: De eerste soloclip van David Sylvian na zijn vertrek bij Japan, voor het nummer Red Guitar, werd geregisseerd door een toen nog piepjonge Anton Corbijn 

Stijlvolste track volgens ModMod: Quiet life (1979)

2 The Style Council (Engeland, 1983)

Paul Weller

Soulvolle opvolger van dat andere Paul Weller-vehikel, The Jam. Net als in zijn muziek, beperkte Weller zich kledingtechnisch niet tot één uniforme stijl. Tot enige ontsteltenis van zijn voormalige punk- en mod-aanhang verruilde Weller zijn parka een enkele keer zelfs voor een tweed overjas. Zijn ogenschijnlijk nonchalante oog voor detail is ongeëvenaard. 

Toetsenist Mick Talbot van voorheen Dexy’s Midnight Runners was Wellers muzikale compaan in The Style Council. Zangeres Dee C. Lee is de kers op de taart. Inderdaad, de Dee C. Lee die mevrouw Weller zou worden, en in een eerder leven achtergrondzangeres was bij Wham (met Shirley!). 

Stijlvolste track volgens ModMod: Walls come tumbling down (1985)

1 Kraftwerk (Duitsland, 1970)

kraftwerk

Pioniers van de elektronische muziek; zonder Kraftwerk was er geen Blue Monday geweest. Ook geen techno overigens. Je zou een lans kunnen breken voor de stelling dat de band Franz Ferdinand zijn inspiratie hier vandaan heeft gehaald. Je zou zelfs kunnen volhouden dat de tv-serie Mad Men in Kraftwerk een voorloper weet.

De kledingstijl van de vier Duitse conservatoriumstudenten was uniform en repeterend, net als hun muziek. Zwarte stropdassen op rode overhemden (Franz Ferdinand!), grijze pakken, dunne dasjes, gepommadeerde haren (Mad Men!) – al moet erbij gezegd dat ze vaak mannequins of etalagepoppen het werk lieten doen voor fotoshoots. Maar maakt dat de kledingkeuze minder zorgvuldig?

De band was vanaf de start notoir terug getrokken. Bezoekers waren niet welkom in hun eigen studio in Düsseldorf, de Klin Klang Studio, en interviews gaven ze niet. Extra punten voor mystifactie dus. 

Stijlvolste track volgens ModMod: Dat kan alleen maar Das Modell / The Model zijn, van het album Die Mensch-Maschine / The Man Machine uit 1978. Franz Ferdinands hit Walk Away uit 2005 is geïnspireerd op Kraftwerks The Model.

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg