Van straat & skateboard naar het museum

Straatkunst is hot. En Shepard Fairey al helemaal. Werk & kunstenaar zijn binnenkort te zien in Amsterdam.

De Amerikaanse straatkunstenaar, die je kent van de Barack Obama’s campagneposter HOPE (zie hieronder), is vanaf 13 augustus te zien bij het STRAAT Museum in Amsterdam, hét museum voor street art en graffiti.

Te zien is zijn grote solotentoonstelling Printed Matters: Raise the Level met meer dan 130 objecten. Ook maakt hij twee nieuwe werken: een gigantische muurschildering (14 x 14,8 m) op de zijgevel van het museum, evenals een werk voor de vaste collectie.

Voor de muurschildering buiten zal Shepard Fairey samenwerken met de bekende Amsterdamse graffiti artist Niels ‘Shoe’ Meulman.

Over Printed Matters: Raise the Level

De tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level is maatschappelijk geëngageerd. De uitdrukking ‘raise the level’ verwijst onder meer naar de noodzaak om het bewustzijn over de gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen en klimaatverandering te vergroten,

De solotentoonstelling behandelt ook andere urgente kwesties als nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Fairey gebruikt herkenbare symbolen, portretten en teksten om via zijn werk de kijker aan te spreken en deze te betrekken bij een gesprek over de betreffende onderwerpen. 

Zelf zegt Shepard Fairey: “Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt om aandacht te besteden aan deze kwesties en gaat handelen. Apathie wordt grotendeels gevoed door angst en gevoelens van machteloosheid, maar ik hoop dat mijn werk de kiem vormt voor het idee dat kunst een opwindende en vreugdevolle vorm van communicatie en activisme kan zijn, die zowel op gedurfde als subtiele wijze vormgeeft aan cultuur.”

Over Shepard Fairey

Shepard Fairey, hierboven zijn portret, is op 15 februari 1970 geboren in Charleston (South Carolina). Hij ging naar de Rhode Island School of Design, waar hij in 1992 zijn Bachelor of Fine Arts behaalde. Hij groeide uit tot een invloedrijke naam in de opkomende skateboard- en street art-cultuur.

Werk van zijn hand is onder meer te zien in het Smithsonian in Washington DC, het Los Angeles County Museum of Art (LACMA), het MoMA in New York, de National Portrait Gallery in Washington DC en het Victoria and Albert Museum (V&A) in Londen. De invloed van skateboarden en street art is nog steeds voelbaar in zijn werk. Hij woont momenteel in Los Angeles.

Over STRAAT Museum

In een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam worden meer dan 160 gigantische kunstwerken getoond. Deze zijn ter plekke door internationale kunstenaars gemaakt. De collectie wordt regelmatig uitgebreid. Bezoekers krijgen daardoor de kans kunstenaars live aan het werk te zien: hij begint op 7 augustus aan de nieuwe werken voor STRAAT.

In de galerie vertelt het museum verhalen over de diversiteit en populariteit van de internationale street art en graffiti-cultuur. Tevens zijn de werken in de galerie te koop.

Printed Matters: Raise the Level is van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 te zien in de STRAAT Gallery, de galerieruimte in het STRAAT Museum. Wel zin in een museum maar niet zo van de straatkunst? Kijk dan eens hier.