Strijken met beleid: zo doe je dat

Vijf adviezen voor een kast vol kreukvrije kledingstukken.

Terug van vakantie met een koffer vuil wasgoed? Met deze tips hangt je garderobe in no time weer kreukvrij te shinen in je kast.

Tip 1: Strijk je kleding binnenstebuiten

Daardoor slijt de stof van je kledingstuk minder snel en heb je er dus langer plezier van. Bovendien voorkom je zo dat het kledingstuk zo’n irritante harde strijkglans krijgt.

Tip 2: Bestudeer het label

In elk kledingstuk zit een waslabel. Dat zit er niet voor niks, dus kijk er maar eens op. Eén van de symbolen die je er tegenkomt is een strijkijzer. Staat er één stip in dat symbool dan betekent dat dat het kledingstuk op een lauwe temperatuur gestreken dient te worden. Maximaal 110 graden.

Zie je twee stippen dan mag het item met een warme strijkbout, maximaal 150 graden, bewerkt worden.

Bij drie stippen mag je de temperatuur van het strijkijzer opschroeven naar 200 graden.

Staat er een kruis door het symbool dan betekent dat uiteraard dat er geen strijkijzer bij het kledingstuk in de buurt mag komen.

Tip 3: Watermanagement

Strijken gaat vaak net wat makkelijker en het resultaat is net wat gladder als je kledingstuk een beetje vochtig is. Dus hou een plantenspuit bij hand en bevochtig daarmee het te strijken item.

Tip 4: Gedestilleerd

Vul je strijkbout met gedestilleerd water om te voorkomen dat het apparaat gaat verkalken. Dit water is te koop bij de meeste supermarkten en drogisten. Reken op een paar euro voor een literfles.

Tip 5: Kalkvrij

Vroeger of later zul je een stoomstrijkijzer moeten ontkalken. Dat doe je zo: Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn. Dit mengsel giet je in het strijkijzer. Verwarm vervolgens het strijkijzer en laat het een tijdje stomen door een paar keer de stoomknop in te drukken. Zet het strijkijzer vervolgens uit en laat het mengsel een uurtje inwerken. Laat daarna je het toestel leeglopen en spoel je het een aantal malen na met water.

Een tijdbesparende tip van Gert-Jan Dröge vind je hier.

Niet zo van het strijken? Dan is het stoomapparaat wellicht een optie.